Directorul ANM: Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice

Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a declarat vineri directorul Administrației Naționale de Meteorolologie, Elena Mateescu, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a declarat că urmează patru zile de foc pentru România, cu temperaturi ce vor atinge 40 de grade în majoritatea zonelor țării.

Cu toate acestea, duminică, în jumătatea de nord a țării, vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice.

”În această dimineață am actualizat și va fi emisă, la ora 10:00, o avertizare meteorologică pentru următorul de interval, având în vedere faptul că astăzi și mâine rămânem pe avertizare cod portocaliu pentru partea de vest, nord-vest, sud-vest a țării, respectiv Banat, Crișana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei și vestul Maramureșului.

Ne așteptăm ca valul de căldură să se intensifice. Vorbim de temperaturi între 38…40 de grade și minime care nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi unul deosebit de accentuat.

Avertizarea Cod portocaliu va fi extinsă

În al doilea rând, pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a țării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud-vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a țării maximele vor fi cuprinse între 38…40 de grade. Nopțile vor fi tropicale, minimele nu vor coborî sub 20…22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi unul în continuare accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unități.

Vorbim și de avertizare meteorologică de cod galben, care este valabilă astăzi și mâine și va rămâne valabilă în cea mai mare parte a țării, pentru că și în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35…37 de grade, iar pentru ziua de duminică și luni vorbim de asemenea tot de o avertizare meteorologică cod galben, pentru că în regiunile sudice și sud-estice temperaturile rămân în același ecart de 35…37 de grade.

Vijelii și averse torențiale duminică

Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie-22 august, prin actualizarea estimărilor pentru intervalul de o lună la nivelul celor patru săptămâni, rămânem pe un fond de vreme caldă și cu semnal în continuare de deficit de precipitații, fapt care va accentua și va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din țară, așa cum este prezentă și la acest moment.

Ce aș vrea să mai punctez, pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a țării, după orele amiezii, vor fi și manifestări specifice instabilității atmosferice, acele fenomene convective de vijelii și averse torențiale la nivel punctiform”, a declarat Elena Mateescu, vineri dimineața, în ședința organizată de premierul Nicolae Ciucă cu prefecții și autoritățile locale și centrale.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati