Directorul ANM: „Nu excludem ca şi în România acest an să fie în top trei ani cei mai călduroşi”

0
417
Unsplash

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, afirmă că anul 2023 a fost ”un an al extremelor meteorologice” şi a doborât mai multe recorduri în ceea ce priveşte temperaturile. Elena Mateescu adaugă că ultimele două decenii arată că iernile sunt mai blânde, dar nu sunt excluse scurte intervale în care zăpada să fie prezentă şi în zonele mai joase de relief, nu doar în cele de munte, potrivit news.ro. 

”La nivel mondial există o probabilitate foarte ridicată ca anul 2023 să fie cel mai călduros an de când se fac măsurători meteorologice. (…) Nu excludem ca şi în România acest an să fie în top trei ani cei mai călduroşi, luând în considerare simulările pe care deja şi noi le-am făcut în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Am luat în considerare perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2023 din date măsurate şi o simulare pentru noiembrie şi decembrie 2023, considerând că aceste luni vor fi normale din punct de vedere termic.
Ei bine, am încheiat deja luna noiembrie cu o abatere termică pozitivă de 1,7 grade faţă de normalul termic al unei luni noiembrie în ţara noastră şi în condiţiile în care noiembrie şi decembrie ar fi luni normale, anul 2023 ar fi al doilea an cel mai călduros din istorie, cu o abatere termică pozitivă de 1,82 grade Celsius, după 2019, cu 1,92.
Practic ne apropiem de pragul-ţintă stabilit prin Acordul de la Paris”, a declarat Elena Mateescu, luni seară, la TVR Info.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.