Directorul Circului Globus, demis de primarul general al Capitalei

Primarul general al Capitalei l-a demis pe directorul Circului Globus, Bogdan Stanoevici, a anunţat un comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti.

“Începand cu data de 3 februarie, domnului Bogdan Stanoevici i-a încetat contractul de management la Circul Metropolitan Bucureşti, acesta aflându-se în preaviz de 15 zile. După această perioadă, primarul general va numi o noua conducere interimară, până la organizarea concursului de management”, transmite comunicatul PMB,

  • Potrivit comunicatului PMB, măsura a fost luată în baza unei „misiuni de control efectuate de Corpul de Control al primarului general, din care rezultă un management defectuos la nivelul instituţiei conduse de Bogdan Stanoevici, atât în calitate de angajator cât şi în calitate de ordonator terţiar de credite”.

PMB explica şi ce a găsit Corpul de Control: „în decursul anilor 2017 – 2018, au fost achiziţionate trei producţii artistice din străinătate în valoare totală de 595.000 euro, care au adus încasări totale de doar 52.000 euro, deşi managerul are ca atribuţie principală `urmărirea modului de realizare a veniturilor proprii programate şi găsirea de soluţii pentru creşterea acestora`”.

Primăria Generală mai notează că „în plus, din analiza modului în care au fost încheiate aceste contracte, s-au constatat mai multe deficienţe între care: nu a fost prezentată modalitatea prin care s-a ajuns să fie ales producătorul extern; contractele externe sunt semnate doar de managerul instituţiei şi nu prezintă viza de control financiar preventiv propriu şi nici viza de legalitate juridică.

Pe de alta parte, lui Stanoevici i se reproseaza că, „deşi existau posturi vacante în organigrama Circului Metropolitan Bucureşti, managerul a preferat să lucreze pe contracte de colaborare: la nivelul anului 2018 au fost încheiate contracte de colaborare, atât cu colaboratorii externi cât şi cu proprii angajati: 1.138 contracte de colaborare încheiate în baza Legii nr. 8/1996 şi în baza Codului Civil pentru care s-a achitat suma de 5.786.668 lei, la un nivel al veniturilor nete încasate de numai 3.032.612 lei”.

“În concluzie, s-a constatat o folosire „ineficientă şi neeficace a fondurilor publice fără a exista o corelaţie cu respectarea principiilor necesităţii, oportunităţii, legalităţii şi regularităţii conform legii”, arată PMB.

PMB ține să facă precizarea că acest control demarat în noiembrie 2019 „nu are implicaţii politice, nu are nici o legătură cu candidatura domnului Bogdan Stanoevici la alegerile prezidenţiale sau/şi locale, aceste acţiuni desfăşurându-se constant, la toate instituţiile din subordinea Primăriei Capitalei, conform legii”.

Actorul Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici a candidat ca independent la prezidenţialele din noiembrie 2019. A fost ministru pentru românii de pretutindeni (martie-decembrie 2014) în guvernul condus de Victor Ponta, apoi secretar de stat la Ministerul Culturii, până pe 30 decembrie 2015, demis de noul premier Dacian Cioloş, venit după tragedia #Colectiv, care a dus la plecarea lui Victor Ponta.

El a fost numit director al Circului Metropolitan Globus Bucureşti din 2017.

Bogdan Stanoevici și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei săptămâna trecută. Fostul ministru PSD pentru românii de pretutindeni în Guvernul Ponta, în 2014, a anunțat pe 25 ianuarie că va candida pentru funcția de edil-șef din partea ADER, condus de foctul primar al Sectorulu i2 Neculai Onțanu.

La alegerile locale pentru Capitală, pe lângă Stanoevici, și-a anunțat candidatura și actualulul primar general Gabriela Firea, susținută de PSD. Un candidat comun al Alianței USR-PLUS este așteptat în această săptămână, ales dintre Vlad Voiculescu, susținut de PLUS, și Nicușor Dan, susținut de USR.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati