Directorul Metrorex demisionează din funcție, după scandalurile cu ministrul Transporturilor

Directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, a solicitat Consiliului de Administraţie încetarea contractului de mandat.

“Suntem în cadrul Consiliului de Administraţie şi am solicitat Consiliului de Administraţie ca de comun acord să înceteze contractul de mandat. Aceasta este solicitarea, în conformitate cu prevederile specifice ale acestui contract de mandat”, a declarat vineri, pentru Agerpres, Gabriel Mocanu, scrie stirileprotv.ro.

Întrebat dacă solicitarea sa are vreo legătură cu “războiul” izbucnit între ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, pe de o parte, şi sindicatul de la Metrou şi conducerea Metrorex, pe de altă parte, Mocanu a răspuns: “Eu, în general, am încercat să fiu fair-play şi sportiv în viaţă şi asta am învăţat: în momentul în care este criticată echipa, antrenorul trebuie să ştie să facă un pas în lateral”.

Cătălin Drulă a criticat salariile mari din Metrorex

În ultima perioadă, ministrul Cătălin Drulă a criticat salariile mari din Metrorex şi faptul că la finele anului 2020 s-a aprobat creşterea salariilor cu 18%, în contextul în care compania a suferit pierderi în urma pandemiei. Într-o postare pe Facebook, din 8 februarie, Drulă a scris că “unii dintre bogaţii tranziţiei au acaparat şi subjugat pentru ei şi interesele lor companiile statului, cum este cazul şi liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex”.

Potrivit ministrului de resort, câştigul mediu brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei, iar în propunerea de buget de venituri şi cheltuieli pentru 2021 al companiei acesta este estimat la 12.739 lei.

De asemenea, la finele lui ianuarie, ministrul declara că venitul mediu lunar la Metrorex este în jur de 10.000 de lei, o dublare faţă de acum 3-4 ani, în condiţiile în care anul trecut, din cauza pandemiei, călătoriile cu metroul şi în consecinţă veniturile companiei s-au prăbuşit. Potrivit acestuia, compania se află într-o situaţie financiară şi structurală de cheltuieli foarte dificilă, anul trecut subvenţia de la bugetul de stat ajungând la 687 milioane de lei.

“Metrorex, din păcate, este într-o situaţie financiară şi structurală de cheltuieli foarte dificilă. A ajuns subvenţia de la bugetul de stat pentru această companie, cred că acum 5-6 luni, undeva la 250 de milioane de lei. Anul trecut s-au plătit 687 de milioane de lei. Ca să faceţi o comparaţie de mărime, bugetul Ministerului Transporturilor, pe bani europeni, este undeva în zona a 6-7 miliarde, iar bugetul per ansamblu este de 14 miliarde. Deci, 10% sau mai mult din banii întregii ţări, care sunt pentru toată reţeaua, se duc către subvenţionarea metroului din Bucureşti, iar nevoile pentru anul 2021 sunt mai mari. S-au cerut chiar 1,1 miliarde de lei”, a spus Drulă, la Digi 24, pe 31 ianuarie.

Şeful de la Transporturi a precizat că, anul trecut, în vremuri de pandemie, când veniturile companiei s-au prăbuşit, salariile personalului au fost majorate cu 18% şi s-au angajat 1.300 de persoane, din care 900 pentru a deservi Magistrala 5 de metrou.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati