Dirijorul Christian Badea şi pianistul Daniel Ciobanu deschid pe 2 aprilie stagiunea online a Filarmonicii „George Enescu”

Filarmonica „George Enescu” deschide o stagiune specială, online, începând din 2 aprilie, cu unele dintre cele mai importante concerte înregistrate în ultimii ani, pentru a contribui, prin muzică, în lupta pe care umanitatea o duce împotriva COVID-19.

Astfel, Filarmonica „George Enescu” se alătură marilor instituţii muzicale ale lumii, Metropolitan Opera, Teatrul Balşoi, Berliner Philharmoniker, dar şi din România, care au înţeles, în această perioadă de criză, că prin accesul liber la cultură, prin difuzarea unor înregistrări de concerte şi spectacole online, contribuie la o mai mare unitate şi înţelegere între oameni. Ne exprimăm speranţa şi încrederea în convergenţa finală a obiectivelor culturale şi spirituale ale patrimoniului universal, de a rămâne împreună şi de a depăşi, prin cultură, dificultăţile de orice natură.

În acest context, în această perioadă de criză a întregului mapamond, vă propunem să ne reîntâlnim, în fiecare joi, de la ora 19.00 pe site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube deschis de Filarmonica „George Enescu”. Accesul pe aceste canale online va fi gratuit pentru toţi iubitorii muzicii. Înregistrările vor rămâne accesibile timp de 48 de ore.

Prima înregistrare, difuzată pe canalele online joi, 2 aprilie 2020, va fi cea din 30 noiembrie 2018, din celebra serie „Concertele Centenarului de la Ateneul Român”, concert care a fost dedicat Centenarului Marii Uniri de Filarmonica „George Enescu” şi de Ministerul Culturii.

Orchestra este condusă de maestrul Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii şi unul dintre cei mai valoroşi artişti români de anvergură internaţională, iar în ipostază de solist este Daniel Ciobanu, unul dintre cele mai strălucite tinere talente născute pe pământ românesc, laureat al numeroase concursuri internaţionale de pian, cu o ascensiune artistică spectaculoasă în ultimii ani.

Programul concertului înregistrat cuprinde lucrări reprezentative din repertoriul românesc şi universal. Cele două „Rapsodi” de George Enescu marchează începutul şi finalul concertului. O altă creaţie autohtonă a fost selectată din creaţia lui Alfred Alessandrescu, continuator al moştenirii enesciene în secolul XX – poemul simfonic „Acteon”. Pe lângă acestea, programul cuprinde lucrări semnate de doi dintre cei mai importanţi şi populari compozitori de anvergură universală – Serghei Rahmaninov şi Georges Bizet .

Daniel Ciobanu interpretează îndrăgita Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră a marelui romantic rus, pentru ca apoi Christian Badea şi Orchestra Filarmonicii să ofere publicului selecţiuni din bine cunoscuta Suită Carmen, din opera omonimă compusă de Bizet.

„Ne-am străduit tot timpul să ne ridicăm la nivelul de exigenţă impusă de statutul primei instituţii muzicale româneşti. Nu vrem să rămânem departe de publicul meloman în aceste vremuri atât de dificile, de aceea vom difuza online înregistrări ale celor mai importante concerte din stagiunile Filarmonicii „George Enescu”.

Avem în vedere concerte simfonice, vocal-simfonice, camerale, corale şi recitaluri. Prima parte a stagiunii 2019-2020 a adus pe scena Ateneului nume de mare prestigiu, dirijorii
Christian Badea, Gerd Schaller, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Alexander Walker, alături de solişti foarte apreciaţi, Liviu Prunaru, Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, Ioana Goicea şi alţii.

Să ascultăm muzica interpretată de muzicienii celei mai prestigioase instituţii muzicale din România poate fi o terapie benefică, care să ne ajute să traversăm această perioadă. Rămâneţi, în continuare, în fiecare joi, alături de noi, pe site, pe pagina de Facebook şi pe canalul YouTube, până vom trăi bucuria de a ne reîntâlni în sala Ateneului Român”, a subliniat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

Deschiderea stagiunii simfonice online

Joi, 2 aprilie 2020
Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” Ora 19.00 Ateneul Roman
Dirijor – CHRISTIAN BADEA
Solist – DANIEL CIOBANU

Program:

George Enescu – Rapsodia nr. 2, în re major, op. 11

Alfred Alessandrescu – Poemul simfonic Acteon

Serghei Rahmaninov – Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră, op. 43

Georges Bizet – Suita Carmen (selecţiuni)

George Enescu – Rapsodia nr. 1, în la major, op. 11

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati