Dirijorul-fenomen Christoph Eschenbach, violonistul Renaud Capucon şi membrii Firlarmonicii Berlin – program special la Festivalul Enescu

Celebrul dirijor Christoph Eschenbach, considerat un fenomen în domeniu, faimosul violonist Renaud Capucon, Membrii Filarmonicii Berlin şi invitaţii lor, precum şi Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare ţin astăzi capul de afiş la Festivalul Enescu, cu programe artistice impresionante: Enescu, Mozart, Korngold şi Bruckner.

La Ateneul Român, de la ora 16.30, vor concerta Membri ai Filarmonicii din Berlin şi invitaţii lor, îi vom asculta pe Noah Bendix-Balgley, prim-concertmaistru al Filarmonicii din Berlin, violistul Elias Goldstein, violoncelistul Stephan Koncz şi pianista Angela Drăghicescu. Artiştii vor interpreta două lucrări camerale care au puncte comune, influenţa stilistică, dar şi melancolia tonalităţii sol minor. Concertul se deschide cu Trioul în sol minor de George Enescu, o lucrare de tinereţe, compusă între anii 1896 şi 1897, fără număr de opus. Trioul este scris pentru vioară, violoncel şi pian şi este influenţat de stilul clasicismului vienez.

În continuarea programului, publicul va audia Cvartetul cu pian în sol minor K 478 din creaţia lui W.A. Mozart, compus în anul 1785. Cvartetul în sol minor este una dintre cele mai populare lucrări camerale ale compozitorului, şi se enumeră printre cvartetele emblematice ale istoriei muzicii. Este o lucrare complexă şi pretenţioasă din punct de vedere cameral, şi impune un nivel înalt de măiestrie instrumentală. Totodată, tonalitatea în care este scris, sol minor, este tonalitatea aleasă de Mozart pentru cele mai intense, tumultoase şi învolburate lucrări ale sale.

La Sala Palatului la ora 19.30 va urca pe scenă Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, sub bagheta dirijorului Christoph Eschenbach, solistul serii fiind violonistul Renaud Capucon. Programul se deschide cu Korngold, Concertul pentru vioară şi orchestră în Re Major op. 35. O capodoperă a secolului XX, concertul lui Korngold se numără printre marile concerte pentru vioară ale modernismului. Korngold, un copil minune al cărui talent muzical a fost comparat cu geniul mozartian a lucrat la concertul de vioară între anii 1937 şi 1939. A fost publicat în 1945, fiind dedicat Almei Mahler, soţia mentorului său Gustav Mahler. Premiera a fost susţinută de senzaţionalul violonist Jascha Heifetz în 1947, la St Louis Symphony, sub bagheta dirijorului Vladimir Golschmann. Compozitorul şi-a afirmat admiraţia pentru incredibila interpretare a lui Heifetz, care a reuşit să redea muzical dorinţa sa. Korngold a suştinut că dincolo de cerinţele tehnice virtuozistice, Concertul său a fost compus mai degrabă pentru un Caruso (tenor) decât pentru un Paganini, aşadar, necesitatea cantabilităţii vocale este primordială în interpretarea violonistică.

Programul este completat de Simfonia a II-a în do minor de Anton Bruckner, o lucrare colosală a simfonismului romantic şi singura simfonie fără dedicaţie din creaţia sa. Denumită şi Simfonia Pauzelor, Bruckner a finisat-o în anul 1872, iar în 1873 a fost pusă în scenă pentru prima dată, interpretată de Filarmonica din Viena. Bruckner este recunoscut pentru complexitatea compoziţiilor sale şi pentru tematismul muzical amplu. De asemenea, a fost un compozitor pretenţios care îşi revizuia chiar de mai multe ori aceeaşi compoziţie, în căutarea perfecţiunii şi a autenticităţii mesajului pe care îşi dorea să îl transmită.

SERIA CONCERTE ŞI RECITALURI

ORA ÎNCEPERII: 16.30
ORA SOSIRII PRESEI: 16.00

LOC DE DESFĂŞURARE: ATENEUL ROMÂN

Membri ai Filarmonicii din Berlin (şi invitaţii lor)

Rediscovering Enescu
Recital

NOAH BENDIX-BALGLEY vioară (prim concertmaistru al Filarmonicii din Berlin)
ELIAS GOLDSTEIN violă (câştigător al Concursului Internaţional Primrose)
STEPHAN KONCZ violoncel (membru al Filarmonicii din Berlin şi violoncelist în Orchestra de Cameră a Festivalului de la Verbier)
ANGELA DRĂGHICESCU pian (Seattle Chamber Music Festival)

Program:
Enescu Trio cu pian în sol minor
Mozart Cvartetul cu pian nr. 1 în sol minor K. 478

Considerându-l ca fiind scopul vieţii sale, Noah Bendix-Balgley are un sunet personal care se conectează cu publicul său într-un mod semnificativ. Fie că ghidează Filarmonica din Berlin ca primă vioară, cântând muzică de cameră sau în faţa orchestrei ca solist, darul lui Noah de a comunica prin muzică a ajuns la ascultătorii din întreaga lume. În calitate de solist, Noah apare în mod regulat cu orchestre internaţionale de renume şi în recital la cele mai faimoase săli din lume. Printre cele mai importante momente din acest sezon se numără debuturile cu Orchestra Simfonică din Quebec, Filarmonica Buffalo, Orchestra Simfonică NHK şi un program cu Academia de Muzică de Cameră din Potsdam.

Apreciat de Chicago Tribune pentru „interpretarea sa incredibilă” şi de Seattle Times ca „un violist absolut fascinant”, Elias Goldstein s-a remarcat ca unul dintre marii instrumentişti ai generaţiei sale. Câştigător al premiului II la marele concurs internaţional Primrose, al premiului al II-lea al concursului internaţional Bashmet, si al concursului internaţional Tertis, a obţinut recunoaşterea şi aprecierea internaţională nu numai ca un campion al instrumentului său, ci şi un excepţional ambasador muzical. În 2016 a debutat la Weill Recital Hall de la Carnegie Hall, fiind primul violist invitat să interpreteze integrala celor 24 de Capricii de Paganini, un program cu care a făcut apoi turnee în Statele Unite şi Europa.

Stephan Koncz provine dintr-o familie austro-ungară de muzicieni, iar la vârsta de opt ani şi-a început studiile la Musikhochschule din Viena, oraşul său natal. În anul 2000 a devenit elev al lui Robert Nagy la Conservatorul din Viena, iar din 2002 a studiat compoziţie şi arta dirijorală la Universitatea din Viena. Pregătirea şi parcursul carierei sale au fost, de asemenea, stimulate în mod decisiv de cursurile de masterat cu Daniel Barenboim, Steven Isserlis, Heinrich Schiff, Olaf Maninger şi Tamas Varga, precum şi de activităţi care au avut în prim-plan muzica de cameră cu Julian Rachlin, Dmitry Sitkovetsky şi cei 12 violoncelişti ai Filarmonicii din Berlin. În 2006, Koncz a devenit bursier al Academiei Orchestrei Berliner Philharmoniker.

Apreciată de New York Times ca o pianistă „elegantă şi spectaculoasă”, Angela Drăghicescu şi-a stabilit rapid o reputaţie internaţională ca unul dintre cei mai importanţi pianişti concertişti ai generaţiei sale. A concertat în sălile cele mai importante din America de Nord şi din Europa, Asia şi Latină. Angajamentele recente au inclus spectacole la Carnegie Hall, Concertgebouw, Kennedy Center, Kaufmann Center, Konserthus din Stockholm, Filarmonica din Oslo, Rudolfinium din Praga şi George Enescu.

SERIA MARI ORCHESTRE ALE LUMII

ORA ÎNCEPERII: 19.30
ORA SOSIRII PRESEI: 19.00

LOC DE DESFĂŞURARE: SALA PALATULUI

ORCHESTRA SIMFONICĂ A RADIODIFUZIUNII UNGARE
CHRISTOPH ESCHENBACH dirijor
RENAUD CAPUCON vioară

Program:
Korngold Concertul în re major pentru vioară şi orchestră op. 35
Bruckner Simfonia nr. 2 în do minor

De-a lungul celor 75 de ani de la înfiinţarea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Ungare, cu nenumărate concerte în Ungaria şi în străinătate, şi înregistrări radio, TV şi CD ale repertoriului simfonic şi oratoriu aproape în întregime, aceasta şi-a câştigat locul în avangarda orchestrelor simfonice. Cei mai importanţi critici ai lumii sunt unanimi în a lăuda uniformitatea sunetului, flexibilitatea şi eforturile sale în promovarea şi înregistrarea muzicii ungare contemporane. Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare este una dintre cele mai importante orchestre din Ungaria, având, de asemenea, o reputaţie internaţională importantă, obţinută în săli de concerte, posturi de radio şi TV şi studiouri de înregistrare.

Christoph Eschenbach este un fenomen în liga de top a dirijorilor internaţionali. Aclamat în mod universal ca dirijor şi pianist, el aparţine ferm liniei germane intelectuale a tradiţiei, şi totuşi combină acest aspect cu o intensitate emoţională rară, producând spectacole venerate de spectatorii din întreaga lume. Renumit pentru dimensiunea repertoriul şi profunzimea interpretărilor sale, a deţinut funcţii de director în cadrul a numeroase orchestre prestigioase şi a obţinut cele mai înalte onoruri muzicale. Christoph Eschenbach a fost distins cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare şi cu cel de Commandeur des Arts et des Lettres; este deţinător al Crucii de Merit a Federaţiei Germane şi câştigător al Premiului Leonard Bernstein. În 2015, a primit Premiul Muzical Ernst von Siemens, cunoscut sub numele de „Premiul Nobel pentru muzică”, pentru realizările sale ca dirijor şi pianist.

Violonistul francez Renaud Capucon este cunoscut la nivel internaţional ca solist important, recitalist şi muzician de cameră. Este apreciat şi iubit pentru echilibrul său, profunzimea tonului şi virtuozitate şi lucrează cu cele mai prestigioase orchestre, artişti, săli de concerte şi festivaluri din lume. Născut la Chambery în 1976, Renaud Capucon şi-a început studiile la Conservatorul Naţional Superior din Paris la vârsta de paisprezece ani, câştigând numeroase premii în cei cinci ani acolo. Ulterior, Capucon s-a mutat la Berlin pentru a studia cu Thomas Brandis şi Isaac Stern şi a primit Premiul Academiei de Arte din Berlin. În 2017, Capucon a fondat un nou ansamblu, Lausanne Soloists, alcătuit din actuali şi foşti studenţi ai Şcolii Superioare de Muzică din Lausanne, unde a ocupat funcţia de profesor din 2014. Cântă pe instrumentul Guarneri del Gesu „Panette” (1737), care aparţinea lui Isaac Stern. În iunie 2011 a fost numit „Chevalier dans l’Ordre National du Merite” şi, în martie 2016, „Chevalier de la Legion d’honneur” de către guvernul francez.

SERIA FESTIVALUL ÎN ŢARĂ

ORA ÎNCEPERII: 12.00
ORA SOSIRII PRESEI: 11.30

LOC DE DESFĂŞURARE: Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipati”- Bucureşti

Eveniment „Jazzul românesc între orient şi occident” – Bucureşti

RAMONA HORVATH pian
NICOLAS RAGEAU contrabas

Întâlnire cu elevii Colegiului Naţional de Arte „Dinu Lipati”, pe tema „Jazzul românesc între orient şi occident”

În perioada 14 – 22 septembrie 2021, Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, în parteneriat cu Radio România Cluj, Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Vibrate Festival Braşov, Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania din Braşov, Asociaţia Culturală „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Libris Braşov, Classic for Teens Festival Focşani, Hubart Agency Focşani, Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” din Focşani, Asociaţia ABCDown din Focşani, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti, organizează turneul naţional „Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel”, turneu susţinut de pianista de jazz Ramona HORVATH şi contrabasistul francez Nicolas RAGEAU. Turneul naţional este desfăşurat sub patronajul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi co-finanţat de AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional. Evenimentul se va realiza cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Mai multe informaţii despre turneului naţional Impressions de voyage en jazz: Enescu, Ellington, Ravel pot fi găsite pe www.jazzimpressions.ro

BUCUREŞTIUL CREATIV

* Expoziţia de fotografie şi documente inedite despre George Enescu şi Festivalul Enescu „Enescu. Geniul şi Festivalul. Chipuri de iubire” are loc între 1-26 septembrie 2021, la Ateneu şi la Sala Palatului. Expoziţia este un proiect comun al Festivalului Enescu, împreună cu fotografii oficiali ai săi, Andrada Pavel, Cătălina Filip, Andrei Gândac şi Alex Damian, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi Muzeul Enescu.

* Film în 7 episoade dedicat Festivalului Internaţional George Enescu 2021, difuzat de TVR.

* Producţia Constantin Silvestri – Avant-gardist, master improviser, homme passionne
Program: sâmbătă, 28 august 2021 – duminică, 26 septembrie 2021, realizat în Marea Britanie de Anda Anastasescu şi Nicolas Gaster; Episoade: Prelude, Lead Soldiers, The Little Shepherd, Fireworks, Pictures at an Exhibition, Nocturne.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati