Dirijorul Jonathan Berman şi pianistul Daniel Ciobanu, într-un concert cu public pe scena Ateneului Român

Joi, 4 şi vineri, 5 noiembrie, Filarmonica „George Enescu” organizează, de la ora 19.00, un concert simfonic condus de dirijorul britanic Jonathan Berman, cu participarea publicului în proporţie de 30% din capacitatea Sălii mari a Ateneului Român.
În ipostaza de solist va apărea Daniel Ciobanu, primul artist în rezidenţă al Filarmonicii, care va interpreta, la noul pian Steinway al instituţiei, Eclogue pentru pian şi orchestră de coarde de Gerald Finzi şi Andante spianato şi Marea poloneză, op. 22 de Frederic Chopin. În deschidere, orchestra va prezenta Elegia minacciosa a binecunoscutului compozitor român Dan Dediu, în timp ce în partea a doua a concertului va fi interpretată Simfonia nr. 5, în si bemol major, D 485 de Franz Schubert.

„Mă bucur enorm că s-au reluat concertele din stagiunea Filarmonicii George Enescu si că e posibil ca noi, muzicienii, să rezonăm cu un public prezent în sală, nu în faţa ecranelor. Programul propus de această dată în cadrul rezidenţei mele la Filarmonică vine după o serie de schimbări neprevăzute, îndeosebi după impunerea, din cauza restricţiilor pandemice, a unui număr redus de membri ai orchestrei pe scenă. Aşadar, voi apărea în prima parte cu piesa Eclogue, scrisă de britanicul Gerald Finzi, o lucrare încântătoare pentru pian şi orchestra de coarde, care aduce în prim-plan starea fragilă în care ne aflăm cu toţii în faţa naturii ce îşi continuă cursul în ciuda oamenilor forţaţi să rămână încuiaţi în coliviile personale. Atunci când vom depăşi acest episod furtunos al pandemiei, ne vom reaminti, poate, că suntem nişte oaspeţi temporari şi nu nişte stăpâni ai naturii înconjurătoare”, apreciază pianistul Daniel Ciobanu.

„Următoarea lucrare din program, Andante spianato şi Marea Poloneză de Frederic Chopin este strălucitoare, compusă cu un spirit tânăr, la vârsta de 26 de ani, de marele compozitor polonez. După seninătatea şi absolutul regăsite în simplitatea Andante-ului, Poloneza ne invită la dans şi manifestă bucuria de a trăi viaţa din plin, păstrându-ne o anumită eleganţă atât exterioară, cât şi interioară. Aştept cu drag publicul să se alăture acestui traseu spiritual, care ne deschide prin ipostaze diferite un orizont mai optimist spre următoarea perioadă”, subliniază primul artist în rezidenţă al Filarmonicii.

Concert simfonic CU PUBLIC

Joi şi vineri 4 şi 5 noiembrie

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor
JONATHAN BERMAN

Solist
DANIEL CIOBANU

Program

Dan Dediu
Elegia minacciosa

Gerald Finzi
Eclogue pentru pian şi orchestră de coarde

Frederic Chopin
Andante spianato şi Marea poloneză, op. 22

Franz Schubert
Simfonia nr. 5, în si bemol major, D 485

Preţurile biletelor sunt:
Categoria I: 110 lei;
Categoria II: 100 lei.
Pentru a evita aglomeraţia şi formarea de grupuri, accesul se face cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Biletele se pot procura astfel:
– De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

– Online, accesând site-ul www.fge.org.ro – secţiunea „Calendar”, începând de joi, 28 octombrie 2021, de la ora 14.00. Vă rugăm să luaţi în considerare că, odată început procesul de rezervare online, locurile vor fi blocate timp de 30 minute. Numarul maxim de bilete ce pot fi achiziţionate într-o sesiune online este de şase bilete. Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condiţiile prevăzute de lege.

Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marţi – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar.
Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervări accesaţi site-ul www.fge.org.ro

Accesul în sala Ateneului Român este permis cu participarea publicului in proporţie de 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 şi este asigurată purtarea măştii de protecţie, conform Hotărârii nr. 91 din 22.10.2021 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2. Verificarea acestor condiţii se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

Jonathan Berman este un tânăr dirijor britanic care se bucură de elogiile criticii de specialitate pentru un vast repertoriu, de la cel clasic până la cel contemporan. Încă din perioada studiilor, Jonathan Berman i-a avut ca îndrumători apropiaţi pe Oliver Knussen şi Stanislav Skrowaczewski. A urmat cursurile Conservatorului Regal din Haga, la clasa lui Jac van Steen. Jonathan Berman este primul britanic şi, totodată, primul dirijor care a fost distins cu Premiul „Kempinski Young Artist”, ceea ce i-a îngăduit să studieze cu Franz Welser-Most alături de Cleveland Symphony Orchestra şi cu Michael Tilson Thomas la pupitrul New World Symphony. A primit invitaţii de a dirija de mai multe ori filarmonicile din Londra şi Rotterdam, BBC National Orchestra of Wales, RTÉ National Symphony Orchestra, Aldeburgh Festival Orchestra. De asemenea, cariera sa înregistrează în această perioadă debuturi la pupitrul unor ansambluri precum Orchestre de Picardie, Orchestra di Padova e Veneto, City of Birmingham Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, Britten Sinfonia, Filarmonica din Haga. Fiind un promotor al muzicii noi, a realizat numeroase prime audiţii, pentru interpretarea repertoriului contemporan colaborând frecvent cu London Sinfonietta, Ensemble Modern, Birmingham Contemporary Music Group, New European Ensemble, Crash Ensemble Dublin, Britten Pears Ensemble. În genul teatrului liric, Jonathan Berman deţine în repertoriu peste 40 de titluri de operă, fiind recunoscut pentru abordarea sa aparte, cu programe creative, ce adesea combină forme multiple de artă.

Pianistul Daniel Ciobanu, primul artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu”, începând din stagiunea 2020-2021. S-a născut în anul 1991 în Piatra-Neamţ şi a început studiul pianului sub îndrumarea meticuloasă a profesoarei Cosma Magdolna. La vârsta de nouă ani a luat, în paralel, ore de pian cu profesoara Delia Bălan, la Bacău. Ulterior a devenit elevul profesoarei Mihaela Spiridon, care l-a îndrumat până la terminarea liceului. În această perioadă, a obţinut numeroase premii la olimpiadele şcolare şi concursurile desfăşurate în ţară.

A câştigat mai multe burse, a studiat în Scoţia cu Graeme McNaught şi, ulterior, cu Aaron Shorr şi Petras Geniusas şi a absolvit Conservatorul Regal din Scoţia Şi-a completat studiile la Ecole Normale de Musique „Alfred Cortot” din Paris, studiind cu Marian Rybicki, şi la Universitat der Kunste din Berlin, avându-i profesori pe Pascal Devoyon şi Markus Groh. A câştigat cea mai importantă recunoaştere internaţională în 2017, la Concursul „Arthur Rubinstein” din Tel Aviv, unde a câştigat atât Premiul II – Medalie de Argint, cât şi Premiul publicului. A urcat ulterior pe scenă la Carnegie Hall, Elbphilharmonie Hamburg, Gewandhaus Leipzig, Konzerthaus Berlin, St John’s Smith Square din Londra, Festivalul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti şi a concertat în Japonia, China, Taiwan, Africa de Sud şi Brazilia. Personalitatea muzicală şi tehnica distinctă a lui Ciobanu au condus la colaborări importante cu orchestre precum: Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Elb-Philharmonie Hamburg, Filarmonica din Israel şi Israel Camerata, Royal Scottish National Orchestra, Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio. În 2017, Daniel Ciobanu a înfiinţat Festivalul de Muzică Neamţ, pentru a crea o platformă internaţională pentru tinerii artişti. În stagiunea 2019-2020 a evoluat de mai multe ori sub bagheta dirijorului Omer Meir Wellber, printre acestea numărându-se şi debutul pianistului român cu Orchestra Gewandhaus din Leipzig. CD-ul său de debut, cuprinzând lucrări de Prokofiev, Enescu, Debussy şi Liszt, a fost lansat în 2020 şi se bucură de elogiile criticii de specialitate, primind distincţia „Les Chocs du mois” pentru decembrie 2020 a revistei franceze Classica.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati