Doar jumătate dintre români sunt căsătoriți. În București, 15% din populație a trecut printr-un divorț

Timpurile se schimbă, iar căsnicia nu mai reprezintă o prioritate pentru români. Ultimele date ale recensământului arată că doar jumătate dintre români sunt căsătoriți, în timp ce rata divorțurilor este ridicată, mai ales în București, informează digi24.ro.

Până la 52 de ani, Ioana a divorțat de două ori. Prima sa căsătorie a fost la 18 ani, însă nu a ținut mult. Nu și-a pierdut speranța, și-a refăcut viața, iar a doua casnicie a durat mai bine de 20 de ani.

Ioana, 52 de ani: Fostul meu soț a acordat foarte multă atenție propriei lui cariere. Cred că un divorț este ca o intervenție chirurgicală, lasă cicatrici. Ca să ieși din ele ai nevoie de specialiști. Ultimele date ale recensământului ne arată că în București se înregistrează cea mai mare rată a divorțurilor. Cel puțin un cuplu din 10 a divorțat. O situație similară este și în Cluj sau Timiș.

Constantin Cornea – terapeut de cuplu: În mediul urban, în ultimii zece ani, divorțul a început să apară între 1 și 3 ani. Divorțul apare mai des și pentru că site-urile de socializare ne crează falsa idee că oricând ne putem găsi un partener care să ne placă. Bucureștenii sunt și cei care stau cel mai departe de căsnicie, doar 44% dintre ei sunt căsătoriți.

– Ne focusăm pe carieră și aspectul acesta al căsniciei este lăsat pe locul 2, iar acum a crescut și prețul în organizarea unei căsnicii.

– Totul este la un click distanță, oamenii au niște relații, ies din ele și ajung la o vârstă înaintată și se gândesc să se căsătorească pentru că a trecut timpul.

Antonio Amuza – sociolog: Sunt oameni care prioritizează mai degrabă cariera, activitatea profesională și atunci familia ajunge să fie pe locul doi. În momentul în care oamenii întârzie foarte mult să se căsătorească și să facă un copil, deja mai târziu vor avea probeme din punct de vedere biologic să facă asta, motiv pentru care populația îmbătrânește.

În primul an după revoluție, în România s-au născut aproape 315.000 de copii. 32 de ani mai târziu natalitatea a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani. Anul trecut au fost aduși pe lume aproape 158 de mii de bebeluși.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati