DoctorNews: Analize de rutină în caz de infertilitate

Doamna Dr. Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona  tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • Analize de rutina in caz de infertilitate

In cazul infertilitatii, exista o serie de investigatii de baza ce se cer.

In cazul partenerului masculin, setul de analize este mai simplu de efectuat. Se cere o spermograma(analiza ce arata concentratia de spermatozoizi pe mililitru, mobilitatea acestora si procentul de forme normale) si o spermocultura(pentru a vedea daca exista infectii asociate). In anumite cazuri, setul de analize se completeaza cu Halosperm(care arata procentul spermatozoizilor cu ADN fragmentat) si Martest(care arata daca exista anticorpi antispermatici). Inainte de efectuarea unei proceduri de Reproducere Umana Asistata, partenerului masculin i se vor cere obligatoriu si analize virale( antigen si anticorpi de hepatita B, anticorpi de hepatita C, VDRL si HIV).

Partenerul feminin are, de cele mai multe ori, un set mai vast de analize de efectuat .

Una dintre primele investigatii efectuate este ecografia. Ecografiile, efectuate in diverse momente ale ciclului menstrual, dau informatii despre rezerva ovariana, existenta ovulatiei si momentul ei, despre cavitatea uterina si patologii asociate(polipi endometriali, fibroame, acumularea de lichid la nivelul trompelor, chisturi ovariene, sinechii intrauterine). Ecografiile sunt investigatii facile .

Analizele hormonale sunt efectuate de rutina, pentru a completa informatiile legate de rezerva ovariana(AMH-hormonul antiMullerian, FSH, LH) si de functionalitatea glandelor implicate in procesul de ovulatie(TSH, anticorpi anti-TPO, prolactina).

Testarea infectiilor vaginale si ale colului uterin se face, de asemenea, de rutina.

Testarea permeabilitatii trompelor uterine se face prin histerosalpingografie(investigatie radiologica) sau, mai frecvent, prin histerosonografie(investigatie sub control ecografic).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati