DoctorNews: Factorul masculin în infertilitate

Doamna Dr. Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona  tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de

  • Factorul masculin în infertilitate

De cele mai multe ori, intr-un cuplu care se confrunta cu infertilitatea, partenerul feminin este investigat in amanunt. Nu de putine ori am vazut in practica femei cu un dosar intreg de analize , dar fara nici o minima testare a partenerului masculin.

Problemele partenerului masculin sunt, in schimb, din ce in ce mai implicate in infertilitate. Se preconizeaza ca in tarile nordice problemele barbatilor sunt responsabile de 50% din cazurile in care cuplul nu reuseste sa obtina sarcina, iar procentul este in crestere.

Cauzele infertilitatii masculine sunt numeroase: varicocel(dilatatia venelor testiculare), obstructii ale cailor de eliminare a spermei, boli cronice(cancer, HIV, diabet zaharat), factori genetici, factori hormonali.

O parte din aceste cauze pot fi remediate total sau partial prin operatii sau prin echilibrarea bolii cronice de care sufera pacientul.

Testarea partii masculine a cuplului se face, de rutina, prin SPERMOGRAMA. Rezultatul ne da informatii importante, ca si concetratia spermatozoizilor, motilitatea si morfologia lor.

In anumite situatii, spermograma se completeaza cu testari suplimentare: spermocultura, Mar test(testarea prezentei auto-anticorpilor spematici) sau Halosperm( testarea ADN-ului fragmentat in sperma).

Este indicat ca toate aceste testari sa se faca intr-un centru de infertilitate, dupa o perioada de abstinenta de 2-5 zile.

Dupa rezultate, putem sti daca respectivul cuplu are sanse de procreere pe cale narurala , daca necesita proceduri de inseminare/fertilizare in vitro pentru a avea un copil sau daca pacientul isi poate imbunatati parametri spermatici in vreun fel.

Ca recomandare, investigarea partenerului masculin se face in paralel cu a partenerului feminin, in cazul cuplurilor ce nu resusesc sa conceapa in 6 luni-1 an de incercari.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati