DoctorNews: FERTILIZAREA IN VITRO

Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona  tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • FERTILIZAREA IN VITRO

Fertilizarea in vitro reprezinta cea mai complexa metoda de reproducere Umana Asistata, fiind, in acelasi timp, metoda cu sansele cele mai bune de reusita, in medie 35-40%.

Indicatiile fertilizarii in vitro sunt: infertilitate inexplicabila, partenera cu trompele uterine nefunctionale, parametrii spermatici cu modificari importante, rezerva ovariana scazuta.

Premergator procesului de FIV, sunt necesare analize de cuplu care ajuta la stabilirea starii generale de sanatate, tratarea afectiunilor asociate, stabilirea protocolului de tratament si stabilirea corecta a dozelor de stimulare ovariana.

Tratamentul de Fertilizare in Vitro consta in administrarea unor preparate injectabile pe o perioada de 8-12 zile, infunctie de protocolul ales si de raspunsul ovarian. Pe parcursul acestor zile, se fac ecografii inseriate si recoltari de analize hormonale, prin care se verifica raspunsul ovarian. In functie de felul in care ovarele raspund la tratament, se stabileste ziua punctiei ovariene.

Punctia ovariana este procesul prin care sunt extrase din ovare ovocitele, celulele reproducatoare feminine. Este o interventie chirurigicala dureroasa, ce necesita anestezie si urmarirea pacientei cateva ore postoperator. Ovocitele sunt fertilizate in laborator. In urma fertilizarii, rezulta embrionii, care sunt pastrati in laborator cateva zile.

Transferul de embrioni se face in 3-5 zile de la punctia ovariana.Este un procedeu simplu, ce nu necesita anestezie.

Dupa transferul de embrioni, pacienta urmeaza un tratament de sustinere a endometrului cu progesteron pana la testul de sarcina. In functie de rezultatul testului , se continua sau se opreste tratamentul.

Daca rezultatul testului este pozitiv , prima ecografie se face la 2 saptamani de la testul de sarcina, cand trebuie sa se observe sacul gestational, vezicula vitelina si embrionul cu activitate cardiaca prezenta.

Fertlizarea in Vitro este un proces complex, ce necesita mult consum psihologic si financiar. De aceea, consilierea psihologica este intotdeauna bine sa fie acceptata de catre pacienti.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati