DoctorNews: Fibromul uterin si infertilitatea

Doamna Dr. Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona  tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • Fibromul uterin si infertilitatea

Fibromul uterin este o problema ginecologica intalnita deseori la femeile infertile.

Cateodata, este o cauza determinanta a infertilitatii, alta data se asociaza altor cauze care concura la lipsa obtinerii sarcinii.

Scaderea fertilitatii se face, in cazul existentei fibromului uterin, prin scaderea receptivitatii mucoasei uterine la implantarea embrionilor sau a capacitatii uterului de a duce sarcina la termen.

Tratamentul fibromului uterin se poate face medicamentos sau chirurgical.

In infertilitate, tratamentul uzual este cel chirurgical – histeroscopia sau laparoscopia.

Histeroscopia este o intervetie minim invaziva, practicata de rutina in clinicile de fertilizare in vitro, fie doar ca explorare a cavitatii uterine, fie ca si tratament al diverselor afectiuni. Prin histeroscopie se indeparteaza, pe cat se poate, fibroamele din interiorul cavitatii uterine, dar si alte formatiuni ce nu permit implantarea embrionului: polipi, sinechii uterine.

Un alt tratament al fibroamelor este embolizarea. Embolizarea consta in injectarea unor substante sclerozante la nivelul vasului de sange ce ‘hraneste’ fibromul. In acest fel, fibromul uterin va scadea in dimensiuni.

Embolizarea NU se indica, insa, la pacientele care mai doresc sarcini, pentru ca, o data cu sclerozarea vaselor de sange ce deservesc fibroame, are loc atrofierea mucoasei uterine, cu aparitia zonelor de fibroza la acest nivel sau cu alipiri ale peretilor uterini(sinechii) incompatibile cu implantarea sarcini.La pacientele cu embolizare a fibromului uterin in antecedente este dificila, cateodata imposibila obtinerea unei cavitati uterine ‘potrivite’ pentru dezoltarea unei sarcini.

In concluzie, decizia tratarii si a metodei de tratament adecvat a unui fibrom uterin la pacientele infertile trebuie luata cu multa atentie, de catre un medic cu supraspecializare pe reproducere umana asistata.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati