DoctorNews: INSEMINAREA INTRAUTERINĂ

Doamna Dr. Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona  tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • INSEMINAREA INTRAUTERINĂ

Inseminarea intrauterina este o procedura de Reproducere Umana Asistata simpla, ce consta in introducerea probei preparate de sperma in uter, la momentul ovulatiei.

Inseminare este indicata in anumite situatii: infertilitate de cauza cervicala, proba de sperma cu parametrii usor modificati, disfunctii ovariene(anovulatie) sau infertilitate de cauza necunoscuta.

Investigatiile necesare pentru inseminare intrauterina sunt: analize vaginale negative(cultura col, secretii vaginale, Papanicolau, Clamydia, Mycoplasma, Ureaplasma), analize virale efectuate de catre ambii parteneri(HIV, VDRL, Ag HBs, Ac anti HBc si Ac antiVHC) , testarea permeabilitatii tubare(histerosalpingografie/histerosonografie) si spermograma, spermocultura.

Rata de succes este de aproximativ 10-15% pe o inseminare facuta fara medicatie de stimulare ovariana. In cazul in care se recurge la stimulare ovariana, rata de succes ajunge la 20%.

Ca si urmarire a pacientei, aceasta se face prin ecografii de monitorizare repetate, pentru a se identifica momentul ovulatiei. Procedura de inseminare este simpla si nedureroasa, arareori necesitand anestezie(in caz de stenoza cervicala importanta) si consta in introducerea probei de sperma printr-un cateter flexibil intrauterin.

Dupa procedura, sunt indicate contactele sexuale. Tratamentul postprocedural va consta in preparate cu progesteron.

Testul de sarcina se face la 14 zile de la inseminare. Reevaluarea ecografica se va face in functie de rezultatul testului de sarcina.

Inseminarea intrauterina se recomanda a fi facuta la o rezerva ovariana buna si la o pacienta tanara. Daca pacienta are pana in 35 de ani, dar rezerva ovariana este scazuta, metoda de reproducere indicata este Fertilizare in Vitro. La fel, daca pacienta are rezerva ovariana buna, dar varsta de 40 de ani, se recomanda fertilizarea in Vitro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati