DoctorNews: MENOPAUZA

Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • MENOPAUZA

Menopauza este o perioada fiziologica a oricarei femei, ce consta in incetarea functiei ovarelor. Atat functia secretorie( estradiol si progesteron), cat si functia ovulatorie(potentialul de a procrea) inceteaza in menopauza.

Instalarea menopauzei are loc intre 40 si 55 de ani. Daca se instaleaza mai devreme(menopauza precoce) sau nu apare pana la 55 de ani, sunt necesare investigatii suplimentare si tratament, dupa caz. Momentul aparitiei are, cel mai probabil, determinism genetic. De obicei, femeile intra la menopauza aproximativ la varsta la care aceasta a aparut si la mamele sau rudele apropiate lor. Factorii de mediu(stil de viata, stres) si bolile cronice pot influenta si ei momentul instalarii menopauzei.

Menopauza este precedata de o perioada numita premenopauza, cu durata de pana la 5-6 ani, timp in care menstrele incep sa devina neregulate.

Desi fiziologica, menopauza este caracterizata de manifestari de cele mai multe ori suparatoare, a caror intensitate difera de la femeie la femeie:

-bufeurile: sunt valuri de caldura ce apar brusc, insotite de transpiratii abundente, a caror frecventa poate fi destul de ridicata

-tulburari de somn: insomnii

-uscaciune vaginala: se datoreaza scaderii cantitatii de estrogeni si duc la dispareunie(dureri la contact sexual)

-libidou scazut

-cresterea tensiunii arteriale

-schimbari de dispozitie: stari depresive, anxioase, atacuri de panica, sensibilitate psihica crescuta

-dureri articulare

-dureri de cap

-crestere in greutate

-modificari ale densitatii osoase: osteoporoza reprezinta pierderea masei osoase, mai intensa in primii 5 ani dupa instalarea menopauzei. Densitate osoasa se calculeaza prin osteodensitometrie, stabilindu-se astfel daca exista demineralizare osoasa si gradul ei.

Diagnosticul de menopauza se pune in cadrul consultului ginecologic.

Tratamentul are scopul de a diminua simptomele neplacute, dar si de scadea riscul de aparitie a afectiunilor asociate. Tratamentul osteoporozei se face prin suplimentarea cu vitamina D si Calciu. Modificarile cardio-vasculare sunt diagnosticate si tratate de catre cardiolog. O parte din simptomele menopauzei sunt tratate cu succes prin terapia de substitutie hormonala, care nu se poate administra, insa,la fiecare pacienta.

Dupa instalarea menopauzei, femeile trebuie sa continue urmarirea ginecologica prin control anual, asociat cu ecografie mamara/mamografie.

Modificarea stilului de viata, cu alimentatie sanatoasa, activitate fizica constanta, diminuarea stresului , este benefica in menopauza.

Articol scris de doamna doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati