DoctorNews: PRP ENDOMETRIAL

Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • PRP ENDOMETRIAL

Tratamentul PRP intrauterin a fost folosit pe diverse specialitati medicale, ca dermatologie, ortopedie sau stomatologie si, de ceva vreme, se foloseste si pe partea de Reproducere Umana Asistata.

Procedura are ca indicatie de baza o grosime inadecvata a endometrului pentru transferul de embrioni, dar se foloseste si pentru avorturi repetate in primul trimestru de sarcina sau infertilitate de cauza necunoscuta.

Pentru a putea efectua PRP, toate analizele vaginale trebuie sa fie negative(secretie vaginala, cultura de col, Clamydia, Myco/Ureaplasma,test Papanicolau).

Este o procedura simpla. Se recolteaza sange venos in ziua efectuarii ei, care se centrifugheaza, iar apoi, sub control ecografic transabdominal, se injecteaza intrauterin plasma cu un cateter subtire si flexibil, asemanatoare celor de la embriotransfer sau insemniare. Procedura nu este dureroasa si nu necesita anestezie.

De obicei, PRP intrauterin se face dupa oprirea sangerarii menstruale, intre zilele 7-13 ale CM.

Numarul de proceduri PRP difera de la pacienta la pacienta. Sunt paciente carora le este suficienta o procedura, sunt paciente care necesita 2-3 injectari succesive .

In cazul in care indicatia PRP a fost ingrosarea insuficienta a endometrului, se verifica ecografic eficienta tratamentul efectuat.

Reactii adverse apar rar si constau in dureri pelvine de intensitate mica, care cedeaza la antialgice uzuale.

Articol scris de doamna doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati