Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.
În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:
- ECEPTIVITATEA ENDOMETRIALA
Endometrul este mucoasa uterina, structura ce ‘captuseste’ uterul.
De-a lungul unui ciclu menstrual, ea sufera multiple modificari, care permit implantarea unui embrion si obtinerea sarcinii.
In a doua jumatate a ciclui menstrual, endometrul are o perioada, numita ‘fereastra de implantare‘, in care permite implantarea embrionului. De obicei, fereastra de implantare este la 5-7 zile de la ovulatie.
Exista paciente la care fereastra de implantare nu este in zilele 5-7 de la ovulatie. Suspiciunea aceasta se ridica la paciente care fac transferuri repetate de embrioni de buna calitate si sarcina nu apare. La aceste paciente se indica testarea receptivitatii endometriale.
Receptivitatea endometriala se testeaza printr-o analiza genetica, efectuata pe un fragment de tesut obtinut prin biopsia endometrului. Biopsierea se face pe un ciclu natural in a 7-a zi de la cresterea nivelului LH(hormon luteinizant) din sange sau pe un ciclu de substitutie hormonala in a 5-a zi de progesteron.
Rezultatul testului ne spune daca endometrul este receptiv si cand este receptiv. De la caz la caz, testul poate indica modificarea datei transferului de embrioni in functie de fereastra de implantare.
Testarea receptivitatii endometriale, dupa cum am zis, nu se face de rutina la pacientele infertile. Este o testare invaziva si scumpa, de aceea se practica in cazuri selectionate.
Sursa: Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn