DoctorNews: SARCINA OBTINUTA PRIN DONARE DE OVOCITE

Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • SARCINA OBTINUTA PRIN DONARE DE OVOCITE

Exista situatii in care , pentru a concepe, partenerul femin are nevoie de ovocite donate. Recomandarea se face, in principiu, la varste mai inaintate, la rezerva ovariana scazuta sau cand ovocitele pacientei sunt de slaba calitate.

Donarea de ovocite este o procedura relativ simpla, care se poate face pana la 49 de ani, inclusiv pacientelor care sunt la menopauza.

Ovocitele sunt recoltate de la femei tinere si vitrificate.

Cuplul care se pregateste de procedura de donare de ovocite are de efectuat un set de analize: ecografie transvaginala, analize virale( testarea de sifilis, HIV si hepatite B si C), analize vaginale, histeroscopie si consult de eventuale boli asociate, o spermograma si o spermocultura.

Cand tot dosarul administraiv si medical este gata si aprobat, dupa ce ovocitele ajung in clinica, pacienta primeste un tratament pe cale orala, ce consta in administrare de estrogeni. Acestia au ca rol ingrosarea mucoasei uterine(endometru). Prin evaluari ecografice repetate(2-3 ecografii transvaginale) se determina momentul optim de devitrificare a ovocitelor. Respectiv, cand endometru este de minim de 7mm si aspectul sau este trilaminar, are loc fertilizarea ovocitelor donate.

In urma fertilizarii, se obtin embrioni, care sunt tinuti in laborator un numar de 5 zile.

Urmeaza transferul unui singur embrion calitativ, procedura simpla, nedureroasa, ce necesita o spitalizare de 1 ora.

In zilele de dupa transfer, pacienta necesita tratament cu progesteron.

Dupa 14 zile de la data fertilizarii, se face un test de sarcina.

Rata de succes este foarte buna, raportata la 70%.

Sarcina obtinuta se comporta ca o sarcina normala, fara a presupune riscuri suplimentare datorate donarii de ovocite.

Donarea de ovocite este o sansa extraordinara de a avea copii a femeilor care nu au putut concepe, din diverse motive, la varsta mai mici.

Articol scris de dr. Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati