DOCUMENT / Soluție INOVATOARE privind reciclarea anvelopelor uzate prin instalații de piroliză – cea mai ecologică soluție

Conform unui document de cercetare și analiză privind problemele legate de reciclarea deșeurilor, Dr-ul Ing. Sorin Axinte propune o soluție INOVATOARE privind reciclarea anvelopelor uzate prin instalații de piroliză, considerată a fi cea mai ecologică soluție.

  • Conform documentării, 3,2 milioane de tone de anvelope uzate rezultă în fiecare an în UE, din care peste 50% sunt încă (co) incinerate într-un proces principal distructiv sau depozitate la gropile de gunoi. Cea mai folosită metodă privind aceste anvelope uzate este incinerarea lor, doar că problema apare din cauză că cestea sunt fabricate în proporție mare din materiale sintetice, iar arderea lor poate duce la o catastrofă ecologică.

”Rata de reciclare a României (inclusiv compostarea) raportată, în 2017, la Eurostat a fost de 14%, în timp ce rata de depozitare a acesteia a fost de 69%, una dintre cele mai ridicate din Europa. Pe baza unei analize a politicilor existente și planificate în domeniul gestionării deșeurilor, România riscă să nu-și atingă obiectivul de 50% pentru reciclarea deșeurilor municipale în 2020, se arată într-un raport al Comisie Europene.

  • România reciclează de mai bine de 9 ani doar 14% din deșeurile municipale, cu doar un procent în plus față de anul 2010. În privința anvelopelor uzate procentul de reciclare este și mai critic, sub 5%.

În cazul neîndeplinirii obiectivelor de reciclare România poate fi sancționată de Uniunea Europeană cu peste 200.000 EUR/zi, amenzi care se vor răsfrânge în final tot asupra populației.

Cum ar putea Guvernul României să crească rata de reciclare într-un timp atât de scurt (până la sfârșitul anului 2020)?

document pirolizaOdată cu creșterea numărului de vehicule din țară și, în consecință, a cantității de anvelope uzate, Guvernul României a elaborat o serie de legi privind gestionarea anvelopelor uzate. Operatorii comerciali care introduc pe piață anvelope noi sunt obligați să colecteze și să transmită anvelopele uzate unui reciclator autorizat, luând în considerare 80% din cantitatea de anvelope noi pe care le-au introdus pe piață cu un an înainte.

Până acum, singura soluție din România pentru a scăpa de anvelopele uzate a fost arderea în fabricile de ciment, conducând la o poluare atmosferică ridicată sau depozitarea la gropile de gunoi.

Conform Comisiei Europene și a studiilor din ultimele decenii, procesul de piroliză este considerat cea mai eco-eficientă soluție pentru problema anvelopelor uzate și nu numai și cea mai bună tehnologie disponibilă (BAT).

Totuși, Administrația Publică nu este actualizată cu noua tehnologie și a devenit astfel o barieră pentru implementarea acestor tehnologii. În această abordare, sectorul public cauzează daune mari țării, ajungînd ca România să plătească sancțiuni imense către Uniunea Europeană pentru neîndeplinirea țintelor de reciclare.

Unii dintre directorii Agențiilor de Protecția Mediului susțin că fabricile provoacă probleme comunității și întrebarea este de ce nu le închid?

Sunt autorizați să facă acest lucru. Pe lângă faptul că nu își fac datoria, aceeași directori sunt împotriva tehnologiei avansate, care poate ajuta mediul și poate crește rata de reciclare.

Ca în orice țară dezvoltată, autoritățile de mediu au instrumentele necesare să monitorizeze tehnologiile noi și să se asigure că acestea respectă normele impuse de legislație după punerea lor în funcțiune.

  • Folosind modelul economiei circulare, anvelopele uzate se pot recicla prin procesul de piroliză transformându-le în produse finite, fără afectarea mediului sau a sănătății populației.

Intalatia de pirolizaPrin procesul de piroliză toate tipurile de anvelope, inclusiv cele agricole (pentru care la momentul actual nu există soluții) vor fi descompuse în mediu fără oxigen, cu poluare zero în: gaz, ulei de piroliză și cărbune reciclat.

Tehnologia de piroliză a anvelopelor este inovatoare datorită consumul redus de energie, lipsa emisiilor poluante și a apelor uzate, fiind un sistem închis în care anvelopele uzate se reciclează 100% fără a se produce alte deșeuri sau resturi din producție. Procesul se auto-susține, fără a consuma alte resurse.

Spre deosebire de soluția arderii anvelopelor, emisiile generate de instalația de prioliză sunt asociate doar arzătoarelor, din reactorul unde se produce tratarea termică NU se generează emisii. Gazele de ardere sunt spălate și trecute printr-o serie succesivă de filtre înainte de evacuare, astfel încât emisiile sunt mult sub limita admisibilă impusă de legislația în vigoare.

  • În România sunt necesare cel puțin 10 instalații de piroliză pentru a recicla anvelopele uzate care se generează anual, fără a considera la acest moment munții de anvelope aflate in stocuri.

piroliza anvelopeAceste unități vor contribui la creșterea ratei de reciclare a deșeurilor în România și respectiv la scăderea ratei de depozitare și incinerare a deșeurilor, fiind instalații cu impact zero asupra sănătății populației și mediului.

Dr-ul Ing. Sorin Axinte este absolvent al Facultății de Tehnologie Chimică și doctor inginer în specialitatea Chimie anorganică și protecția mediului înconjurător, profesor asociat la Universitățile Politehnice din București și Iași, deține două brevete, trei inovații, cinci cărți publicate, partener în multe programe de cercetare-dezvoltare.

 

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati