Documentația pentru exproprierea Hotelului Dunărea, aproape gata

Primăria Sectorului 1 continuă în ritm accelerat  programul de reabilitare și punere în valoare a clădirilor simbol din această zonă administrativă, aflate în stare avansată de degradare. După ce la sfârșitul anului trecut a fost finalizată Expertiza Tehnică la Hotelul Dunărea, în prezent este în ultima fază de realizare Documentația de avizare a lucrărilor de intervenţie (DALI). Din acest document esențial va rezulta valoarea totală a cheltuielilor de expropriere și a lucrărilor de reabilitare a Hotelului Dunărea, imobil cu grad seismic 1.

După ce DALI-ul va fi realizat, vom intra în Consiliul Local Sector 1 cu proiectul de aprobare a indicatorilor tehnico- economici pentru realizarea acestei investiții mult așteptate de întreaga comunitate a Sectorului 1.

În urmă cu câteva luni, un colectiv de arhitecți a finalizat “Studiul de identificare a soluțiilor de regenare urbană în zona Gării de Nord, intersecția Calea Griviței- Bulevardul Gheorghe Duca”.

Printre principalele recomandări ale specialiștilor  sunt exproprierea imobilului fostului Hotel Dunărea, reabilitarea clădirii și conversia funcțională și punerea sa în valoare prin crearea unui Centru Cultural al Sectorului 1. Acest Centru trebuie să devină principalul punct de pornire a traseului cultural-artistic al Căii Grivița.

“O întreagă echipă de specialiști lucrează în acest moment la acest proiect, vrem să refacem întreaga zonă, deoarece este poarta principală de intrare în Capitală pentru turiștii care vin cu trenul. Trebuie să știți însă că actuala majoritate din Consiliul Local, PSD și PNL, blochează în mod repetat toate proiectele de dezvoltare și modernizare a Sectorului 1. Această majoritate toxică (PSD+ PNL) trebuie schimbată la alegerile din 9 iunie 2024, pentru a putea implementa rapid și în integralitate toate programele esențiale pentru a schimba înfățișarea Sectorului 1”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.

Proiect de regenerare urbană a întregii zone, care trebuie realizat în parteneriat cu alte instituții

Arhitecții care au realizat studiul amintit mai sus au făcut mai multe propuneri pentru regenerarea întregii zone a Gării de Nord, nu doar a Hotelului Dunărea:

  • Reconfigurarea Pieței Gării de Nord;
  • Eliberarea trotuarelor și a spațiului public printr-un proiect privind realizarea unei mari parcări subterane;
  • Reconfigurarea circulației pietonale și punerea în valoare a parcurilor din zona Pieței Gării de Nord (din fața Ministerului Transporturilor, din aproprierea Policlinicii CFR și de pe strada Luncani);
  • Eliminarea tuturor mesh-urilor publicitare de pe fațadele clădirilor, a firmelor luminoase în culori stridente sau care nu sunt în specificul zonei;
  • Asigurarea mai multor locuri de stat, înlocuirea chioșcurilor de flori și de ziare, piste de biciclete, stații taxi electrice etc.

Toate aceste lucruri trebuie realizate într-un parteneriat cu celelalte instituții care administrează imobilele din zonă: companiile care administrează cele două benzinării, Ministerul Transporturilor, CFR, Primăria Capitalei și asociațiile de locatari.

Mă întreb dacă cuplul Marcel Ciolacu& Nicolae Ciucă va înțelege necesitatea realizării acestui proiect de anvergură”, a mai precizat primarul Clotilde Armand.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati