„Don Juan” după Moliere, în premieră la Teatrul Nottara

Spectacolul-eveniment „Don Juan” după Moliere, realizat pentru a marca 400 de ani de la naşterea celui mai important dramaturg francez, are premiera oficială pe 10 februarie, la Sala Horia Lovinescu a Teatrului Nottara, de la ora 19:00.

În această comedie adaptată cu fineţe de Cristi Juncu pentru spectatorul secolului al XXI-lea, într-un decor spectaculos semnat de Carmencita Brojboiu, îl veţi regăsi în rolul lui Don Juan pe Şerban Gomoi, căruia i se alătură Gabriel Răuţă în rolul Sganarel. Din distribuţie mai fac parte Diana Roman Ion Haiduc, Sorin Cociş, , Paul Chiribuţă, Rareş Andrici, Vlad Bălan, Răzvan Bănică, Sorina Ştefănescu, Raluca Jugănaru Grosu, Mihaela Subţirică, Alex Floroiu, Claudia Moroşanu.

Între umor negru şi ironie amară, între hohote de râs şi umbre de tristeţe, Don Juan în viziunea lui Cristi Juncu reconfigurează povestea celebrului seducător, demitizându-l şi reconstruindu-l, într-o zonă în care copilăria se întâlneşte cu cruzimea şi puterea de seducţie cu refuzul maturizării. Don Juan – bărbatul care descoperă frumuseţea în fiecare femeie şi-o abandonează pentru a trece de fiecare dată mai departe, spre altceva, într-o permanentă sete de sens. Don Juan – bărbatul rupt în două, în care se întâlnesc hedonistul lipsit de spirit moral şi fiinţa copleşită. de tristeţe, incapabilă să rămână pe loc, incapabil să atingă fericirea, dar mereu în căutarea ei. Don Juan – omul care refuză să creadă în forţa unui Dumnezeu invizibil şi a cărui existenţă o neagă în joacă, omul pentru care moralitatea e doar un cuvânt lipsit de valoare. Don Juan – un copil răsfăţat al istoriei…

„Ceea ce mi s-a părut că poate fi fascinant – şi nu doar pentru mine, sper – la Don Juan: refuzul de a se adapta oricăror norme care-i taie din aripi. Cu alte cuvinte, simplificând un pic, refuzul maturizării. A nu se înţelege de aici că privesc maturizarea ca pe ceva rău. Dimpotrivă. Trăim într-o societate – refuzul maturizării înseamnă haos, societatea (nici măcar „celula ei de bază”, cum se zicea, familia) nu poate exista în absenţa maturizării. Dar indivizii de genul Don Juan pot funcţiona ca oglinzi.”, spune regizorul Cristi Juncu despre eroul montării sale.

Au trecut aproape patru secole de când Moliere scria acest text cu totul special şi atipic în creaţia lui, un amestec de tragedie şi comedie, o poveste în care ideea de libertate şi ideea de credinţă capătă noi valenţe, în care seducţia, masculinitatea, feminitatea, iubirea, dispariţia, trădarea, moartea sunt puse în discuţie într-un mod unic.

Dacă doriţi să vedeţi acest spectacol-omagiu, la 400 de ani de la naşterea legendarului dramaturg francez Moliere şi 350 de ani de la moartea sa, găsiţi bilete pe nottara.ro şi la agenţia Teatrului Nottara (bd Magheru nr 20).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati