Donatorii de sânge pot beneficia de reducerea impozitelor pe clădiri şi terenuri

Persoanele fizice care dețin în proprietate terenuri și clădiri pe teritoriul României ar putea primi reduceri fiscale dacă fac dovada că au donat sânge de trei ori pe parcursul unui an calendaristic.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, un proiect care prevede că au posibilitate consiliile locale să acorde reduceri procentuale ale impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic.

Legea merge la promulgare, transmite news.ro.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare instituirea posibilităţii acordării, de către consiliile locale, a unei reduceri procentuale a impozitelor pe clădiri şi pe teren datorate de persoanele fizice care fac dovada a minimum trei donări de sânge pe parcursul unui an calendaristic, pentru o singură clădire şi teren.

Reducerea astfel aplicată poate fi cumulată cu bonificaţia de 10% acordată pentru plata cu anticipaţie, până la data de 31 martie, inclusiv a anului de referinţă, a întregului impozit pe clădiri şi pe teren datorat la nivelul unui an calendaristic.

„Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile Legii 282/2005.

Reducerea se poate cumula cu bonificaţia acordată în condiţiile art. 462 alin. 2 şi se aplică diferenţei rezultate în urma scăderii bonificaţiei din impozitul datorat. Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.

Consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoane fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic”, prevede iniţiativa legislativă.

Pe 11 decembrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul Camerei a fost decizional. Astfel, legea merge la promulgare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati