Dosar penal după incendiul din Sectorul 1/ Clotilde Armand: ”Am constatat o serie de ilegalităţi în acte” – FOTO

Poliţiştii au deschis un dosar de cercetare penală pentru distrugere din culpă, după incendiul produs la imobilul de pe Şoseaua Nordului.

  • Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, denunţă corupţia din departamentele de urbanism şi anunţă că va sesiza Parchetul: ”Am constatat o serie de ilegalităţi în aceste acte oficiale şi arată, încă o dată, sistemul corupt care a guvernat Primăria Sectorului 1 în timpul fostelor administraţii„.

”În urma verificărilor efectuate, la data de 12 octombrie 2022, poliţiştii Secţiei 2 au deschis un dosar penal pentru distrugere din culpă, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1”, a transmis, miercuri, Poliţia Capitalei, în legătură cu incendiul izbucnit marţi la imobilul de pe Şoseaua Nordului.

La rândul său, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, acuză corupţia din departamentele de urbanism.

”Aşa cum am bănuit, am verificat documentaţiile de urbanism emise în cazul construcţiei fostului hotel Persepolis, transformat în prezent în bloc de locuinţe, din Cartierul Francez, a căruit mansardă a fost cuprinsă aseară de flăcări. Am constatat o serie de ilegalităţi în aceste acte oficiale şi arată, încă o dată, sistemul corupt care a guvernat Primăria Sectorului 1 în timpul fostelor administraţii. În acest caz, voi sesiza Parchetul pentru ca toţi care au permis intrarea în legalitate a acestei construcţii şi au încălcat norme esenţiale ale legislaţiei de urbanism”, a scris, miercuri, pe Facebook, Clotilde Armand.

Aceasta precintă o cronologie a faptelor:

• 7 iunie 2012: Poliţia Locală Sector 1 a constatat că societatea Persepolis Development, administrată de Manochehr Saadati Sohi ridicase două etaje ale imobilului (etajele 3 şi 4) fără autorizaţie de construcţie, stadiul lucrărilor fiind de 100% finalizate! Regimul de înălţime prevăzut de PUG pentru această zonă unde este amplasat imobilul era de maxim P+2. Poliţia Locală Sector 1 a cerut judecătorilor să oblige firma să desfiinţeze construcţiile realizate nelegal.

• 26 iunie 2013: Judecătoria Sectorului 1 a admis cererea şi a obligat societatea să demoleze construcţiile efectuate fără autorizaţie de construire. Cu recurs.

• 28 septembrie 2017- Fostul primar al Sectorului 1, Daniel Tudorache, a eliberat Certificatul de Urbanism 1650/142/M/31748 pentru obţinere a autorizaţiei de construire pentru intrarea în legalitate.

• 1 februarie 2019: Tribunalul Bucureşti a respins recursul şi a menţinut decizia de demolare. Cu apel.

• 23 octombrie 2019: Fostul viceprimar al Sectorului 1, Daniela Popa, a semnat autorizaţia de construire 528/31/V/16739 pentru intrarea în legalitate pentru imobil cu S+P+4E+M (5r).

• 8 noiembrie 2019, ora 08.00: Persepolis Development a început execuţia lucrărilor.

• 9 noiembrie 2019, ora 10.00: Persepolis Development a încheiat execuţia lucrărilor. • 20 septembrie 2020: Curtea de Apel Bucureşti a schimbat total sentinţa şi a respins cererea de demolare, după ce a constatat că tot ce s-a construit nelegal a fost autorizat de Primăria Sectorului 1 prin emiterea autorizaţiei de construire.

  • Armand afirmă că ”dispreţul faţă de lege ar fi putut ucide şi în acest caz”.

”Din fericire nu au fost victime, dar vorbim despre un caz tipic de abuz în serviciu care ne arată o dată în plus cum acţionează o administraţie care a fost mână în mână cu dezvoltatorii imobiliari. Acest caz mai relevă ceva: că am avut dreptate atunci când, la începutul mandatului, am făcut o amplă reorganizare a primăriei, mai ales din punct de vedere al resursei umane. Fostul arhitect şef înlocuit din funcţie de mine, fostul primar, fosta viceprimăriţă PSD au semnat aceste acte şi vor răspunde în faţa justiţiei pentru ceea ce au făcut”, a mai scris Armand.

Edilul susţine în contunuare că au existat hidranţi nefuncţionali.

”Despre hidranţii care nu au funcţionat ieri, vă spun că la dosar există şi un aviz de securitate la incendiu, emis pe 9 septembrie 2019, care avizează documentaţia tehnică elaborată pentru construcţia/amenajarea/ instalaţia aferentă construcţiei (S+P+4E+M). Expertul care a întocmit documentaţia a arătat că există hidranţi exteriori în vecinătate şi că există un risc mic de incendiu”, a mai transmis Armand.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati