ISU București-Ilfov a plătit, în mare parte, daunele morale și materiale din dosarul Colectiv. Deși pagubele de aproximativ 60 de milioane de euro ar fi trebuit să fie achitate de o parte din condamnați în solidar cu Primăria Sectorului 4 și ISU, statul a decis să aloce banii necesari Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Capitală pentru ca sumele să ajungă la victime, scrie euronews.ro.
Prin sentința definitivă din luna mai a anului acesta magistrații de la Curtea de Apel București au decis ca o parte dintre inculpați, adică patronii clubului Colectiv și pirotehniștii condamnați în acest dosar să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 și cu ISU București- Ilfov daune morale și materiale celor 316 părți civile din acest doar.
Mecanism special pentru plata daunelor
Este vorba de peste 107 milioane de lei care au ajuns la rudele celor care au murit în incendiul din Colectiv din 30 octombrie 2015. De asemenea, peste 174 de milioane de lei daune morale și materiale au fost plătite supraviețuitorilor din clubul Colectiv. Alte cinci milioane de lei au fost plătite de Primăria Sectorului 4 și ISU București Ilfov cu titlul de daune morale și materiale. Câte două mii de lei lunar au fost plătiți minorilor, rude ale celor care au murit în incendiu, pe care trebuie să îi primească până la împlinirea vârstei de 18 sau 26 de ani.
Separat, o parte dintre inculpați trebuie să plătească peste 41 de milioane de lei către mai multe spitale unde au fost îngrijiți supraviețuitorii incendiului Colectiv, dar și către alte instituții ale statului care au intervenit în situație, de exemplu, s-au ocupat de transportul pacienților. S-a stabilit un mecanism pentru ca aceste daune să fie plătite și au fost virate 299 de milioane de lei, din Fondul de Rezervă al Statului prin rectificarea bugetară de anul trecut, către ISU București-Ilfov.
Mare parte din părțile civile și-au primit deja daunele. A fost o problemă cu 81 de părți civile care nu erau reprezentate de executori sau de avocați, motiv pentru care, a fost nevoie de identificarea acestora pentru a primi daunele din dosar stabilite de instanță.
Pe data de 30 octombrie 2015, România avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă – incendiul din clubul Colectiv. În seara acelei zile, la ora 22:30, pe scenă urca trupa Goodbye to Gravity. În timpul concertului, din cauza unor artificii, tavanul clubului începe să ardă. Fumul devine tot mai dens.
Încercând cu disperare să iasă din club, oamenii ajung să se calce în picioare. Exista o singură ieșire. Doar unii reușesc să scape din infern. La fața locului sosesc pompieri, ambulanțe și poliția. În câteva ore este anunțat primul bilanț al tragediei: 27 de morți și 162 de răniți, împărțiți aproape la toate spitalele din Capitală, amintește Agerpres.