Două spectacole ale TNB se joacă la Chişinău cu „casa închisă”

Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti participă şi în această primăvară la proiectul „Teatrul românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău” ajuns la cea de-a 9-a ediţie.

În zilele de 28 şi 29 martie, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău se vor prezenta două dintre producţiile recente ale TNB, comedia interbelică „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu şi piesa lui Albert Camus, „Cei drepţi”.

Iniţiat încă din 2014 de Ion Caramitru ca un „turneu al Unirii”, proiectul care leagă teatrele naţionale româneşti de Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” de peste Prut a adus şi în acest an trupa de la Chişinău pe scena Sălii Studio a TNB, unde a prezentat, în zilele de 21 şi 22 ianuarie 2023, spectacolele CAPCANA după „Fuga” de Mihail Bulgakov în regia lui Petru Hadârcă şi FRUNZE DE DOR după Ion Druţă, regizat de Alexandru Cozub.

Cerinţa actualei ediţii a Turneului Unirii a fost ca fiecare teatru să prezinte câte o comedie celebră din repertoriul naţional interbelic şi câte un spectacol de o actualitate stringentă din marile texte ale literaturii dramatice.

În seara de 28 martie 2023 (la ora 18.00) pe scena Mare a TNME, Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti prezintă piesa TITANIC VALS de Tudor Muşatescu, considerată drept cea mai de succes comedie din istoria teatrului românesc (jucată de aproape 100 de ori în stagiunea de debut 1932-1933 pe scena Naţionalului bucureştean).

O comedie cu dichis, în regia lui Dan Tudor, un prilej extraordinar de a-l reîntâlni pe Dan Puric, într-un veritabil recital actoricesc de virtuozitate interpretativă, în rolul lui Spirache – personaj autentic de un farmec aparte, ţesut din umor şi tristeţe, exuberanţă şi duioşie. Alături de el, Adela Mărculescu, Amalia Ciolan, Irina Cojar, Alexandra Sălceanu, Afrodita Androne, Oana Constantinescu, Armand Calotă, Lari Giorgescu, Ionuţ Toader, Mihai Munteniţă, Dragoş Ionescu, Axel Moustache, Daniel Badale, Dan Tudor, într-o „distribuţie închegată, bine pusă la punct şi potrivită pentru rolurile interpretate, oferind publicului de toate vârstele o nouă întâlnire cu teatrul lui Tudor Muşatescu”, după cum apreciază criticii de specialitate. La succesul montării contribuie din plin scenografii Ştefan Caragiu (decorul), Liliana Cenean (costumele), precum şi coregraful Florin Fieroiu (mişcarea scenică).

Pe 29 martie 2023 (ora 18.00), în aceeaşi sală a Naţionalului din Chişinău, se prezintă piesa CEI DREPŢI de Albert Camus, în regia lui Mihai Măniuţiu. Decorul: Adrian Damian, costumele: Luiza Enescu. Muzica: Mihai Dobre.

„O piesă tulburătoare, cu multiple faţete, care se combină într-un aliaj fascinant: focul şi gheaţa, în aceeaşi retortă magică a scenei. O piesă despre iubire, despre o dragoste imposibilă. O piesă despre iluziile mistice, otrăvite ale terorismului. O piesă despre pierderea iremediabilă a inocenţei. Despre sacrificiu şi violenţă. Despre speranţă şi catastrofă morală. Despre crima care îi transformă pe „cei drepţi” în propriii lor asasini. Despre frumuseţe şi oroare. Despre felul în care istoria malformează şi frânge destine”.

Această „lectură” regizorală a atras aprecierea publicului şi a criticilor încă de la prima reprezentaţie, CEI DREPŢI este unul dintre spectacolele TNB care se joacă de fiecare dată cu casa închisă. O distribuţie de zile mari atrage publicul în sală ca un magnet: Marius Manole, Raluca Aprodu, Marius Bodochi, Mirela Oprişor, Maia Morgenstern, Ciprian Nicula.

Ambele spectacole ale Naţionalului bucureştean sunt sold out la această oră şi la Chişinău!

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati