Dr. Alexandru Rafila: Există loturi de vaccin care vor expira la 30 iunie

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că anunțul secretarului de stat Andrei Baciu privind suspendarea livărilor câtorva milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, din cauza unui surplus de doze, arată ”insuccesul campaniei de vaccinare”.

”Cea de-a doua chestiune, care nu a fost relatată de domnul secretar de stat, se referă la insuccesul campaniei de vaccinare și la faptul că noi am făcut o planificare a furnizării de doze, ținând cont de niște ținte care au fost asumate de Guvern. (…) Tot speram să atingem acea țintă de 50%-60% din populația eligibilă măcar în toamnă.

Inclusiv la nivelul Guvernului, din ceea ce știu eu, există o previziune care spune că se vor administra în România maxim 8 milioane de doze, și lucrul ăsta nu până în august sau septembrie, ci până la 31 decembrie, aceasta este estimarea”, a spus Alexandru Rafila, scrie b1.ro.

La remarca cum că în aceste condiții nu se va ajunge la imunitatea de grup în România, Alexandru Rafila a precizat: ”Acum, se întâmplă două lucruri. Primul lucru care deja se întâmplă este că aceste doze au început deja să expire. Există loturi care vor expira la 30 iunie, circa 60.000 de doze din vaccinul AstraZeneca, o cantitate probabil mai mare va expria pe data de 31 iunie și atunci, în mod evident, vaccinurile astea vor constitui niște pierderi. Problema e alta, dacă vezi că ai doze care nu se folosesc trebuie imediat să pui în operă un mecanism prin care să le vinzi, să le donezi, să faci ceva cu ele, pentru că e păcat să le distrugi”, a mai spus Rafila.

Ce spune despre noi restricții

De asemenea, întrebat dacă este posibil ca în toamnă în România să fie instituite noi restricții pentru că numărul infectărilor ar putea crește pe fondul interesului tot mai scăzut pentru vaccinare și al răspândirii noilor mutații, Rafila a răspuns: ”Problema este dacă aceste tulpini cu mutații ajung în țara noastră. (…) Noi vom intra în toamnă cu o imunitate de aproximativ 40% și lucrul ăsta, dacă în România încep să circule tulpini mutante, care se transmit mult mai ușor, atunci evident nu pot să exclud o astfel de situație”.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati