Dr. Gheorghiță: La jumătatea lunii septembrie am putea avea peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi

Numărul cazurilor de COVID este în creștere în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță. Chiar dacă este o creștere lentă, medicul avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni.

„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiță, scrie Digi24.

„Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat el.

”Avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată”

„Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%. Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese”, a mai spus medicul.

Întrebat la câte cazuri zilnice am putea ajunge la jumătatea lunii septembrie, Gheorghiță a răspuns: „Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Și aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”.

„Avem încă suficient timp ca până la acel moment să creștem numărul de persoane vaccinate, să recuperăm din acest deficit, însă toate aceste lucruri țin de noi. Ține de fiecare, așa cum își estimează riscul de îmbolnăvire, însă în ceea ce privește vaccinarea COVID-19, trebuie să luăm în calcul nu doar protejarea sănătății noastre, ci și a celor din jurul nostru”, a mai spus Gheorghiță.

El a adăugat că cel mai mare risc de îmbolnăvire, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasă, îl au oamenii care nu sunt vaccinați. În alte țări, numărul de infectări a crescut mai ales la grupa de vârstă 15-24 de ani, acolo unde procentul celor vaccinați este mai mic, iar interacțiunea dintre tineri e mai frecventă și măsurile de prevenție sunt mai puțin respectate.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati