Dr. Mihai Craiu: Este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis / Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor

Aproape trei milioane de copii au revenit, ieri, în școli și grădinițe, în plină stare de alertă epidemică din cauza gripei, astfel că medicii se așteaptă la o creștere a numărului de îmbolnăviri în săptămânile următoare. Un număr foarte mare de spitalizări s-a înregistrat la copiii cu vârste sub 5 ani, avertizează medicii, care oferă și câteva sfaturi părinților.

  • „Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani”, spune pediatrul Mihai Craiu.

Pediatru: Nu este o situație specială la noi în țară

„Se întâmplă și în România ce se întâmplă în restul emisferei nordice. O creștere masivă a numărului de cazuri de gripă, cea mai mare din ultimii 10 ani. Creștere care se asociază cu o suprasolicitare a sistemelor medicale și cu o accentuare a ratei spitalizărilor. Copiii, mai ales cei sub 5 ani, reprezintă principala grupă de vârstă la care se observă un număr mare de spitalizări. Abia pe locul doi sunt seniorii cu vârste peste 65 ani. Iar sezonul acesta creșterea numărului de spitalizări la copil, ca urmare a complicațiilor gripei, a apărut foarte repede față de anii trecuți (încă din noiembrie 2022) și a urcat la cote alarmante”, arată dr. Craiu, într-o postare pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Acesta menționează că, în ultima perioadă, au fost raportate decese la copii, ca urmare a complicațiilor gripei, în mai multe state, precum: SUA, Canada sau Marea Britanie.

„Și o bandană pusă la gură este mai bună decât nimic”

Medicul explică, însă, că părinții trebuie să cunoască și să respecte câteva lucruri simple: evitarea locurilor aglomerate, spălarea mâinilor copilului „după ce a atins clanțe, mânere, balustrade”, aerisirea frecventă și purtarea măștii.

„Gripa este o infecție acută posibil severă a căilor aeriene și se transmite în special pe cale aerogenă. Cu alte cuvinte, este MULT mai probabil să luăm gripă într-un spațiu închis, aglomerat unde există persoane care strănută sau tușesc. Riscul este mult mai mic în aer liber.

Putem scădea riscul de îmbolnăvire și altfel decât evitând aglomerația… Prin aerisirea frecventă (cu toată spaima noastră că „ne trage curentul” chiar vor trebui aerisite bine clasele, începând de acum), sau prin folosirea măștii, mai ales în zonele aglomerate (metrou, magazin, sală de clasă etc). Chiar și o mască improvizată sau o bandană pusă la gură reprezintă opțiuni mai bune decât … nimic.

Virusul gripal supraviețuiește pe suprafețe și poate ajunge cu ușurință în nasul, gura sau ochii unui copil, care se atinge la față, cu mâinile nespălate, în special după ce a atins clanțe, mânere, balustrade etc în locuri aglomerate. Ar trebui să reînvățăm spălatul corect al mâinilor și tușitul în plica cotului, ca în primele luni de pandemie…Cam asta se poate face ACUM. Restul sunt emoții și așteptări nerezonabile”, a detaliat medicul pediatru.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati