Drulă: Ministrul Boloş trebuie să plece. Este cel mai nociv ministru al Finanţelor pe care l-a avut România după 1989

USR solicită PSD şi PNL să voteze moţiunea USR şi Forţa Dreptei depusă împotriva ministrului Marcel Boloş pentru că fiecare zi în plus petrecută de acesta la conducerea Ministerului Finanţelor ameninţă să arunce economia României în haos total şi să-i împovăreze şi mai mult pe românii care muncesc cinstit.

USR şi Forţa Dreptei au depus moţiune simplă în urma numeroasele decizii aberante luate de Marcel Boloş, culminând cu aceea a suprataxării românilor aflaţi în concediu medical, inclusiv gravide care au sarcini cu probleme şi părinţi cu copii bolnavi de cancer.

„Ministrul Boloş trebuie să plece. Este cel mai nociv ministru al Finanţelor pe care l-a avut România după 1989. Cifrele mandatului său vorbesc de la sine. Economia a scăzut în trimestrul IV din 2023. Pe ianuarie 2024, România are cele mai mari scumpiri, cea mai mare inflaţie din toată Uniunea Europeană, de peste două ori mai mare decât media UE. Deficitul, după primele două luni, este deja undeva la cel puţin 25 de miliarde de lei, o cifră absolut enormă şi fără precedent în timpuri normale. Marcel Boloş este ministrul care a crescut taxele de pe o lună pe alta. Este singurul ministru al Finanţelor de după Revoluţie care nu a făcut rectificare bugetară, ca să ascundă cheltuielile şi datoriile reale ale bugetului. Lasă, practic, un dezastru în urmă”, declară Cătălin Drulă, preşedintele USR.

De pe urma taxei pe boală pe care a inventat-o şi pe care PSD şi PNL o apără cu dinţii în Parlament, 500.000 de euro sunt luaţi în fiecare zi lucrătoare din buzunarele a zeci de mii de români care au muncit şi şi-au plătit contribuţiile la stat, pentru a descoperi, tocmai când erau mai vulnerabili şi aveau nevoie de sprijin, că vine statul şi le mai ia 10% din ceea ce ar fi trebuit să primească.

Sistemul sanitar din România are nevoie de mai mulţi bani, într-adevăr, dar taxa pe boală nu a fost gândită pentru a finanţa mai bine serviciile medicale, ci pentru a finanţa lăcomia Guvernului PSD-PNL. Acest lucru rezultă, fără dubiu, chiar din nota de fundamentare a OUG 115/2023, unde ministrul Boloş a scris că „măsura are în vedere asigurarea resurselor necesare bugetului general consolidat”.

„Ministrul Marcel Boloş a adus tupeul de la televizor la tribuna Parlamentului. Compară sistemul de sănătate din România cu cel din Germania, dar recunoaşte că România este ţara în care oamenii scot cel mai mult din buzunar când au nevoie de servicii medicale care ar trebui să fie gratuite. Avem cea mai mică natalitate din ultimul secol, gravidele şi mamele taxate astăzi au muncit şi contribuit ani de zile, iar Marcel Boloş vorbeşte de fraudă, ca şi cum ai putea frauda o sarcină. Ca să nu mai spun că domnul Boloş ne predică austeritate în timp ce a făcut, în februarie, achiziţii de 300.000 de euro pentru promovare online şi broşuri cu dumnealui”, afirmă deputata USR Oana Ţoiu.

Eliminarea taxei pe boală a reprezentat o prioritate pentru USR din primele clipe. Am avertizat asupra efectelor acestei taxe absurde încă din 14 decembrie 2023, înainte ca Guvernul Ciolacu să o adopte, am sesizat, apoi, Avocatul Poporului (15 ianuarie), am depus lege de eliminare (8 februarie), dar şi amendamente la OUG 115/2023, când ordonanţa a intrat în dezbaterea Parlamentului. Chiar dacă PSD şi PNL nu ştiu ce să mai facă pentru a păstra taxa, vom continua demersurile de desfiinţare a ei, cum continuăm şi demersurile de a-l opri pe Marcel Boloş din a inventa noi şi noi taxe, fără consultări şi fără cel mai mic calcul cu privire la impactul lor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati