„E viață în IOR” – evenimentul manifest care îi cheamă la picnic și mișcare în zona retrocedată pe cetățenii care-și vor parcul înapoi

Sute de locuitori din cartierul Titan își dau întâlnire la picnic în zona retrocedată a Parcului IOR.

  • Zona retrocedată din Parcul IOR va deveni în acest weekend epicentrul unui eveniment manifest unic lansat de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, care îi invită pe cetățeni să-și ia parcul înapoi participând la o mare varietate de activități în aer liber în acest spațiu verde vital pentru București.

Sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 13:00locuitorii zonei sunt invitați cu mic, cu mare, să se întâlnească la un picnic comunitar în zona retrocedată, unde vor putea lua parte la activități pentru toate vârstele și pentru toate gusturile: fitness, yoga, pilates, mișcare pe role, longboard, tumo, breakdance, roundnet, cântări la iarbă verde, dansuri, tenis de picior, desene pe asfalt, jonglerii flower sticks, activități pentru copii, etc.

Evenimentul are dublu rol, acela de a promova mișcarea în aer liber și de a retransmite mesajul că locuitorii zonei nu vor ceda această porțiune consistentă a Parcului IOR. Zona a fost retrocedată prin metode controversate și în prezent se află într-un proces accelerat de distrugere sub acțiunile actualului proprietar

„Hai afară, în zona sălbatică a parcului IOR, să iei parte la activitățile în aer liber alături de vecinii și prietenii tăi! Ia-ți păturica, dar și o pungă pentru gunoi, pentru ca vrem să lăsăm locul mai curat decât l-am găsit. Sănătatea nu poate fi cumpărată, iar noi avem nevoie de natură zilnic, așa cum avem nevoie și de aer. Așa că hai sa le arătăm cât de frumos știm să folosim parcul nostru!”, se arată în invitația lansată de Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan.

Peste 30 de antrenori, sportivi, facilitatori, instructori de dans și alți oameni pasionați de ceea ce fac –  membri ai GiC IOR-Titan – își vor oferi gratuit timpul și cunoștințele pentru acest moment de reuniune într-un loc important pentru viața comunității. Printre ei se numără și un medic veterinar, la care oamenii pot veni pentru a pune întrebări și cere sfaturi legate de animalele lor de companie. Alți peste 30 de membri ai Grupului se vor implica în eveniment pentru a se asigura că întâlnirea se va desfășura în cele mai bune condiții.

„Ne propunem să adunăm oameni de toate vârstele, cu orice nivel de pregătire fizică pentru a participa la un picnic și la o varietate de activități, workshop-uri și sesiuni de inițiere în discipline sportive și conexe. Copiii o să fie în special încântați, pentru că vom avea foarte multe activități pentru ei. Le mulțumim tuturor celor care și-au oferit voluntar serviciile pentru această frumoasă întâlnire a oamenilor din zonă. Gestul lor altruist va avea un impact vizibil și va contribui mult la coeziunea comunității noastre. E viață în IOR, vă invităm pe toți sâmbătă să vă convingeți de acest lucru!”, se mai arată în mesajul Grupului de acțiune civică.

Cu ocazia evenimentului, GiC IOR-Titan va instala un cort pentru colectarea de semnături pentru petiția prin care solicită autorităților să creeze un plan de reîntregire pentru Parcul IOR, să oprească degradarea premeditată a „zonei retrocedate” și să protejeze de urgență această oază verde de dimensiuni considerabile și extrem de importantă pentru București. De asemenea, cetățenii au posibilitatea de a semna petiția online: https://suport.greenpeace.ro/petitieior.

Cu sprijinul Greenpeace România și al Fundației Eco-civica, cetățenii au acționat în instanță proprietara zonei retrocedate pentru stoparea imediată a distrugerilor, obligarea pârâtei la asigurarea pazei spațiului verde și aducerea sa la starea inițială. 

Palmieri de plastic și grătare „răsar” lângă arborii distruși

În ultimele luni, sute de arbori și vegetația luxuriantă a zonei retrocedate au fost grav afectate de acțiunile ilegale de tăiere a arborilor și de reamenajare a zonei, menite să facă loc unui adevărat peisaj de bâlci, populat de tiribombe, grătare și castele gonflabile cu palmieri de plastic.

Amenzile modice date de primăria de sector și de Primăria Capitalei nu i-au oprit pe actualii proprietari, care încalcă cu bună știință toate reglementările de protejare a spațiilor verzi și continuă distrugerile prin orice metode: otrăvirea arborilor, decopertarea stratului de iarbă și incendieri. Acțiunile au deja un impact semnificativ asupra faunei sălbatice din această porțiune de parc.

Protestele cetățenilor scandalizați de amploarea distrugerilor și intervențiile polițiștilor locali sunt întâmpinate de fiecare dată cu o atitudine agresivă, de intimidare, a angajaților actualului proprietar.

Mai multe informații despre evenimentul „E viață în IOR”, aici.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati