Eclipsă parțială de Soare. În Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13:38

O eclipsă de Soare, care va fi vizibilă parţial din România, va avea loc, marți, 25 octombrie. În Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13:38.

Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

„Nu încercaţi să vedeţi eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteţi pierde vederea”, avertizează specialiştii de la Observatorul Astronomic.

În Bucureşti, maximul eclipsei va fi la ora 13:38

Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28.

Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute.

Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite, dar diferenţele sunt doar de câteva minute.

Pentru Bucureşti, maximul va fi la ora 13.38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu. 

Eclipsa parţială de Soare de marţi va putea fi văzută cu ajutorul unor instrumente profesionale la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” şi la sediul Academiei Române din Calea Victoriei.

Pentru acest eveniment astral, Observatorul Astronomic din Bucureşti se va deschide de la ora 12,15 pentru publicul larg.

Şi Academia Română, prin Institutul Astronomic, în parteneriat cu Astroclubul Bucureşti, organizează o sesiune ghidată de observaţii astronomice asupra eclipsei parţiale de Soare, în curtea instituţiei din Calea Victoriei, în intervalul orar 12,00 – 15,00.

  • Observaţiile se vor realiza cu două instrumente astronomice – un telescop Newton-Dobson de 200 milimetri diametru şi o lunetă de 80 de milimetri, ambele fiind dotate cu filtre pentru Soare – şi vor fi coordonate de astronomii de la Institutul Astronomic al Academiei şi de la Astroclubul Bucureşti. Accesul publicului este liber, în limita timpului disponibil.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati