Economiştii se tem de perturbări economice majore dacă războiul dintre Israel şi Hamas nu va fi ţinut sub control

Orice posibilă escaladare a războiului Israel-Hamas prezintă un risc major pentru economia mondială, ducând la creşterea preţurilor energiei şi perturbând rutele comerciale cheie, au avertizat economişti citaţi de CNBC, potrivit news.ro.

Eforturile diplomatice ale unui număr mare de puteri internaţionale s-au intensificat în speranţa de a limita consecinţele atacului din 7 octombrie asupra civililor israelieni de către grupul militant palestinian Hamas.

Bombardarea ulterioară a Gaza de către Israel în încercarea de a elimina Hamas a crescut riscul unei contagiuni în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu.

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat marţi că, deşi Israelul nu doreşte un război cu gruparea militantă libaneză Hezbollah, care recent a făcut schimb de focuri cu forţele armate israeliene din nordul ţării, Libanul ”va plăti preţul”, dacă cele două ţări vor ajunge în o altercaţie la scară largă.

Evenimentele din ultimele zile au adâncit cea mai mare teamă în rândul economiştilor, că acest conflict cuprinde regiunea şi începe să reprezinte o ameninţare pe termen lung la adresa infrastructurii energetice şi comerciale globale.

”Orice conflict din Orientul Mijlociu trimite cutremure în întreaga economie mondială, deoarece regiunea este în primul rând, un furnizor foarte important de energie şi în al doilea rând… este calea de transport maritim cheie pentru comerţul global”, a declarat Pat Thaker, director pentru Orientul Mijlociu şi Africa la Economist Intelligence Unit, pentru CNBC.

”Va fi un cost masiv de reconstrucţie. Este deja distrus foarte mult, ceea ce probabil va fi finanţat de puterile din Golf, care sunt nerăbdătoare să stabilească şi situaţia. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite se concentrează complet pe diversificarea economică şi pe accelerarea cu o serie de proiecte mari, aşa că este şi în interesul lor să aibă o pace şi securitate regională mai largă pentru a se concentra pe frontul intern”, a spus Thaker.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati