Ecopolitic.ro: Statul te obligă să-l împrumuți! Circa 100 mil de euro/an din polițele RCA reprezintă împrumut dat de asiguratori STATULUI

Conform informațiilor ecopolitic.ro, statul, prin diverse instituții aflate în subordinea sa, a impus o creștere de 5% a contribuției asiguratorilor la FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor, din valoarea primelor brute încasate la asigurarea RCA, reprezentând – ATENȚIE – împrumut dat de asiguratori – bani ce sunt alimentati de către asiguratori din valoarea polițelor plătite de toți asigurații.

Conform acelorași informații, nu se știe când vor fi recuperate sumele împrumutate de asiguratori la FGA și care va mai fi valoarea lor atunci, având în vedere inflația și pierderea de dobândă.

Pentru prima dată în istoria recentă a României – statul român te obligă să-l împrumuți!

UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România a transmis în urmă cu câteva zile un comunicat de presă în care precizează date legate de calcului polițelor RCA, spunând foarte clar că asiguratorii plătesc taxe și contribuții în creștere, de la 6,6% pentru RCA în 2021, la circa 13% în 2023 din valoarea primelor brute încasate la asigurarea RCA.

  • În plus, contribuția asiguratorilor la FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților a crescut de la 1% în 2021, la 7% în 2023 din valoarea primelor brute încasate la asigurarea RCA, din care 5% reprezintă împrumut dat de asiguratori – bani ce sunt alimentați de către asiguratori din valoarea polițelor plătite de toți asigurații pe toate tipurile de asigurări generale, nu doar RCA. Nu se știe când vor fi recuperate sumele împumutate de asiguratori la FGA și care va mai fi valoarea lor atunci, având în vedere inflația și pierderea de dobândă.

5% (aproximativ 100 mil de euro/an) din polițele RCA reprezintă împrumut dat de asiguratori STATULUI

Conform raportului publicat de ASF privind evoluția pieței asigurărilor în semestrul I 2023, veti vedea în documentul de mai jos, că răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre a avut un volum al primelor brute subscrise de circa 4,1 miliarde lei.

Extrapolând și ținând cont că în semestrul II veniturile de obicei sunt în creștere, posibil să fie un volum total pe anul 2023 de 10 miliarde de lei, aproximativ 2 miliarde de euro.

Aplicând procentul de 5%, procentul luat de stat ca și împrumut, ajunge la o sumă de aproximativ de 100 milioane de euro/an luată de la orice persoană fizică sau juridică care și-a facut o poliță RCA.

Interesant este că la solicitarea redacției ecopolitic.ro, către Fondul de Garantare a Asiguraţilor, am primit un răspuns neclar, recomandându-ne să ne adresăm la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici și Mijlocii, ceea ce am și făcut.

Până la momentul publicării nu am primit niciun răspuns.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati