Editorial dedicat lui Dănuț Lupu: Privindu-se în oglinda…. cu Mânie!

Acuratețea și decisivul paselor lui „Karajan” Gunther Netzer, poziționarea în teren dar și ghidonarea artistică a mingii cu capul sus a lui (El Principe) Redondo sau a marelui (prea devreme dispărut), Aurica Rădulescu (Doamne, ce mare fotbalist a fost Mutu’, dacă nu se „ușichea” atât de devreme dintre noi (( din cauza unui… tren…disciplinat,cam….grăbit….)), Vulpea, Duzinaru’, Chiose, Loți, nici măcar nu ajungeau să” probeze” tricoul galben).

Driblingul, eleganța, viziunea, calmul și măiestria, precum (Bellissimo) Giancarlo Antognoni.

Protejarea balonului, îndemânarea relaxată și exterioarele lui Gicu (Unicul) Dobrin. Percepția rapidă, transformată în avantaj, a situațiilor de joc, precum Liță Dumitru.
Autoritate discretă, dar prezentă și respectată, lider absolut și incontestabil la toate echipele unde a jucat, dar făcută natural, lăsând impresii și amintiri memorabile, (în frumusețea lor… curată) coechipierilor, adversarilor, admiratorilor și a….. contestatarilor!

Însă……!!!

Dănuț LupuEl n-a înțeles că fără sacrificii, fotbaliștii talentați, sfârșesc să se complaca în succese populiste (și populare) de…. Bâlci! S-a zbătut în drama geniului neînțeles, a existentei fascinante, vremelnice, himerice, falimentară a…. Visatorilor!

Discursul lui despre El, la persoana a treia, nu este aroganță, ignoranță sau detașare, este ceva între realitate și nemulțumire. Dotat cu o inteligență (speculativa) majoră, aducea liniște, coerență, verticalizare, idei materializate în soluții cerebrale – câștigătoare, pe gazon. În afara terenului de joc (ironie a sortii), nu și-a socotit bine pașii și direcția, fiind, mereu neliniștit, nerăbdător, nemulțumit, creând un haos greu de tolerat și de digerat, de apropiați (…… sinceri), din cauza personalității rebele, singuratice și a iluziei (neargumentate) de a fi. .. Lucrat, deși indiferența și mulțumirea de sine i-au fost cel mai periculos…. Adversar.

Destin devorator, ghidat de o condiție chinuitoare, de erou romantic, demonic, neînțelegând că atingerea unui obiectiv, necesită efort, seriozitate, chiar….. Jertfă!
Evazionist talentat, veșnic greu de conciliat, deși are calitatea de a nu fi intrigant, câteodată (foarte rar) devine răutăcios….. ( Gică a fost altceva…… diferit de El, diferit…. de Toți! Ionuț, cerebral, detașat de „caterinca”…. Peluzei).

În ciuda caracterului capricios, ambiguu, egocentric, blamat, contestat, El, rămâne ultimul…. frumos – romantic, admirat,idolatrizat, iubit al…. detașării, uitării cotidianului, agresiv – cenușiu plin de neajunsuri și nemulțumiri, al sfârșitului și începutul anilor ’90. Disidentul flamboiant, excentric până la limita suportabilitatii (de la Dinamo la Săftica făcea…. 11 minute spre disperarea „pasagerilor” Marian Savu și Petre Florentin, provocându-le vărsături, precum „Musu-lui” la angajare) mult prea încrezător într-o perioadă în care imaginația, personalitatea nu numai că nu era acceptată, ci chiar pedepsită, El, a opus rezistență și a contestat (cu argumente) anumite decizii, care l-au afectat, nedreptățit ….. Marginalizat!

  • Drept rezultat a fost înlăturat și mai rău învinuit, viciat, demonizat…. Îndepărtat! Pentru iubitorii de fotbal, dar și pentru cunoscătorii reali ai acestui fenomen, El, rămâne precum un hol de…. Spital, în care pacientul așteaptă să intre încrezător – optimist, la acel…. Epigon – Dumnezeu, iar acela, îndreptățit, miraculos, plin de har îl va….. Lecui!

El, chiar a reușit să ne vindece de nemulțumiri, neputințe….. Angoase!

În panoplia de aur a Fotbalului Românesc, El, sigur, poate fi așezat, undeva, în față, sau discret ( cum îi place Lui), pe locul pe care îl crede fiecare dintre noi….. El, vă asigur, nu are nici-o….. Pretenție!

La Mulți Ani, Danny!

Editorial de Vali Savadosi

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati