România va urca o treaptă, de pe locul 7 pe 6, în clasamentul celor mai puternice pașapoarte din lume, după ce țara noastră a intrat în programul Visa Waver, iar românii vor avea acces în Statele Unite ale Americii fără viză, conform datelor din clasamentului passportindex.org. În acest ranking, mai multe țări sunt pe același loc, cu indicatori egali, iar România va ajunge în aceeași categorie cu Japonia, Slovenia, Letonia, Noua Zeelandă și Lichtenstein. Alte 24 de țări se vor afla încă înaintea României (cu acces în peste 175 de țări), potrivit economedia.ro.
Urcarea cu o treaptă în acest index a fost sesizată de eurodeputatul Alin Mituță.
Mai precis, pașaportul românesc ne va da acces la 175 de țări unde putem călători fără viză sau cu formalități minime. În 174 de țări nu e nevoie de viză (la care se va adăuga și SUA) și în 51 e nevoie de viza la sosire. Emiratele Arabe Unite se află pe primul loc în acest clasamnt, cu acces la 180 de țări, urmează Spania (179), Finlanda, Franța, Germania, Belgia, Italia, Danemarca, Olanda, Luxembourg, Austria, Portugalia, Elveția, Norvegia, Grecia și Irlanda (fiecare cu 178).
România a fost admisă ieri oficial în Programul american Visa Waiver, urmând ca de la sfârșitul lunii martie cetățenii români să poată călători în SUA fără viză, pentru perioade de până la 90 de zile, în scop turistic sau de afaceri, a anunțat Guvernul.
Pașaportul Românesc este, în acest clasament, peste cele din UK, Canada, Australia (174) sau chiar peste SUA (173), dar rămânem încă în urma Poloniei și Ungariei (177).
Clasamentul Henley: România, pe locul 15
Conform unui alt clasament, Singapore are cel mai puternic pașaport din lume, potrivit Indexului Henley al pașapoartelor 2025, citat de CNPC. Statul național a fost una dintre cele șase țări care au ocupat la egalitate primul loc în 2024 în lista realizată de firma de consultanță în domeniul migrației Henley & Partners, care clasifică pașapoartele în funcție de numărul de destinații la care posesorii pot avea acces fără a avea nevoie de viză.
Menționăm că în acest caz „fără viză”, conform indexului, include situațiile în care nu este necesară nicio viză sau în care sunt necesare documente de intrare mai ușor de obținut, cum ar fi vizele la sosire, permisele pentru vizitatori și autoritățile electronice de călătorie.
Singapore a devansat celelalte cinci țări – Japonia, Germania, Italia, Spania și Franța – cetățenii săi având acces fără viză la 195 din cele 227 de destinații globale, conform clasamentului publicat miercuri.
Indicele Henley pentru pașapoarte utilizează date de la Asociația Internațională de Transport Aerian pentru a clasifica 199 de pașapoarte din lume.
Aici, România apare pe locul 15. Menționăm că și în acest index același loc poate fi ocupat de mai multe țări, care au indicatori similari.