ELCEN acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă. Facturile bucureştenilor ar putea creşte

0
196
elcen

Administratorul judiciar al ELCEN, Sierra Quadrant, acuză Primăria Capitalei că blochează ieşirea companiei din insolvenţă, avertizând că poate intra în faliment. Pierderea bonusului de cogenerare poate scumpi facturile bucureştenilor.r, potrivit unui comunicat de presă al ELCEN.

„Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a contestat în instanţă raportul Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, prin care a fost constatată achitarea integrală a creanţelor istorice si curente scadente şi care urma să conducă la o sentinţă de încheiere a procedurii de ieşire din insolvenţă. Acţiunea PMB anulează de facto ieşirea din insolvenţă ceea ce înseamnă că ELCEN va pierde bonusul de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei/lună până la finalizarea procedurii, iar dificultăţile financiare redevin o certitudine. Decizia primarului Nicuşor Dan de a bloca ieşirea din insolvenţă a ELCEN este cu atât mai surprinzătoare cu cât aceasta survine la scurt timp după ce PMB a blocat de asemenea realizarea Sistemului de Alimentare Centralizat cu Energie Termică (SACET) prin refuzul de a finaliza achiziţia ELCEN, după ce îşi exprimase oficial intenţia de achiziţie”, susţine administratorul judiciar al ELCEN.

Totodată, apreciază ca fiind extrem de relevant motivul care stă la baza contestaţiei, respectiv „o presupusă creanţă a ELCEN către PMB care a fost în două rânduri invalidată de instanţa de judecată”.

Facturile bucureştenilor ar putea creşte

Sierra Quadrant avertizează că lipsa bonusului de cogenerare în valoare de 80 milioane de lei pe lună (care era condiţionat de ieşirea din insolvenţă până la 01.04.2022) înseamnă automat o scumpire a facturilor plătite de bucureşteni cu aceeaşi sumă în lipsa unei subvenţii egale ca valoare acordată de PMB acestora.

„În cazul în care PMB nu va transfera costul către consumatorul final şi nici nu va subvenţiona acest cost, alegând varianta acumulării de datorii,  dificultăţile financiare ale ELCEN pot duce inclusiv la faliment. Începând cu modalitatea prin care PMB a decis să iasă din negocierile pentru achiziţia ELCEN, respectiv prin întreruperea abruptă a comunicărilor oficiale exact înainte de finalizare şi fără a invoca vreun motiv, continuând cu această ultimă acţiune care se bazează pe un raţionament juridic invalidat deja de judecător, apreciem că a venit momentul să solicităm conducerii Primăriei explicaţii oficiale”, susține administratorul judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.