Elcen: CET Grozăveşti se află în rezervă, de marţi. Ce se va întâmpla cu căldura și apa caldă

Electrocentrale Bucureşti (Elcen), cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din Bucureşti, a anunţat marţi oprirea în rezervă a CET Grozăveşti. Compania precizează că asigură în continuare neîntrerupt energie electrică şi termică.

”Elcen anunţă oprirea în rezervă a CET Grozăveşti. Necesarul de energie termică la nivelul Municipiului Bucureşti, odată cu încheierea sezonului de încălzire, devine foarte scăzut comparativ cu sezonul de iarnă. Elcen informează că astăzi, 18 aprilie, a fost efectuată oprirea în rezervă a CET Grozăveşti. Energia termică necesară pentru alimentarea consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti este asigurată din CET Bucureşti Sud, CET Bucureşti Vest şi CET Progresu”, precizează compania, într-un comunicat de presă.

Oprirea în rezervă a CET Grozăveşti a fost efectuată în coordonare cu Termoenergetica Bucureşti, în urma  iniţierii de către această companie a procedurilor de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare din capitală.

Instalaţiile din CET Grozăveşti rămân disponibile pentru livrare de energie termică şi electrică

”Oprirea în rezervă nu înseamnă indisponibilizarea centralei. Instalaţiile din CET Grozăveşti rămân disponibile pentru livrare de energie termică şi electrică. Oprirea în rezervă are loc atunci când necesarul de energie termică destinat alimentării consumatorilor are o pondere mică în termoficare şi nu justifică din punct de vedere tehnic funcţionarea tuturor celor 4 CET-uri. Dacă ar funcţiona toate cele 4 CET-uri simultan, s-ar produce mai mult decât este necesar pentru termoficare”, mai arată compania.

În perioada următoare, CET-urile Elcen îşi vor modifica treptat regimurile de producere a energiei termice ca o consecinţă a opririi de către Termoenergetica, în mod progresiv, a agentului termic pentru căldură şi a efectuării de către această companie a manevrelor tehnice în punctele termice proprii ce vor conduce la transferul sistemului centralizat de termoficare la regimul de funcţionare de „vară”.

Oprirea totală de către Termoenergetica a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Bucureşti va marca trecerea sistemului la schema „de vară”, prin furnizare exclusiv de apă caldă menajeră şi, automat, reducerea semnificativă a necesarului de energie termică la nivelul Municipiului Bucureşti.

CET-urile Elcen se vor alinia la condiţiile de funcţionare în regim „de vară” a sistemului de termoficare, după cum urmează: două CET-uri vor fi oprite în rezervă (disponibile în orice moment pentru livrare de energie termică şi electrică), în timp ce celelalte două CET-uri vor rămâne în funcţiune. În schema de vară, un singur CET în funcţiune ar putea acoperi întregul necesar de energie termică la nivelul Municipiului Bucureşti.

”Alimentarea cu apă caldă a consumatorilor din Bucureşti nu va fi afectată pe perioada în care CET-urile vor funcţiona în schema de vară. CET-urile aflate în funcţiune vor acoperi necesarul de agent termic la nivelul întregului oraş. Configuraţia inelară a reţelei de termoficare permite funcţionarea interconectată a CET-urilor şi, în consecinţă, o repartiţie optimă a sarcinii între CET-uri”, menţionează Elcen.

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunţat luni încheierea sezonului de încălzire 2022 – 2023

La rândul său, Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a anunţat luni încheierea sezonului de încălzire 2022 – 2023, ”având în vedere îndeplinirea condiţiilor legale prevăzute de articolului nr. 117 din Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, modificat prin H.G. 337/2018”, care precizează că „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 – 06.00“.

Astfel, începând cu data de 18 aprilie vor fi iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti.

”Oprirea agentului termic pentru căldură va fi făcută progresiv, prin reducerea temperaturii de livrare şi prin închiderea instalaţiilor către consumatori, efectele fiind resimţite pe tot parcursul următoarelor 72 de ore. Reducerea progresivă a temperaturii de livrare, va oferi posibilitatea de a furniza căldură pe timpul nopţii, în următoarele 3 zile, până la stabilizarea temperaturilor exterioare”, arată Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti.

Asociaţiile de proprietari care doresc închiderea vanelor din subsolul imobilelor pot solicita în scris acest lucru, prin reprezentanţii legali, la registratura instituţiei.

De la măsura opririi furnizării agentului termic pentru încălzire fac excepţie obiectivele speciale – spitale, creşe, şcoli, grădiniţe, etc. – în cazul cărora sistarea serviciilor de încălzire se va face la solicitarea scrisă a reprezentanţilor legali ai acestor instituţii.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati