Ministerul Educației intenționează să adopte amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor (CNE), care vizează dublarea sumelor prevăzute pentru decontarea transportului în funcție de distanțele parcurse de elevii navetiști.
- De asemenea, se are în vedere și și dublarea alocației forfetare în cazul în care aceasta nu acoperă abonamentul.
Anunțat a fost făcut, joi dimineață, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul consultării online pe tema proiectului de ordonanță de urgență pregătit pe această temă.
„Propunerea Ministerului Educației este să aprobăm, să adoptăm amendamentele propuse de către Consiliul Național al Elevilor. Mai exact, să avem o dublare a alocației de transport în raport cu regula 30 de lei + 3 lei/km. Dublare înseamnă 60 de lei + 6 lei/km. Asta înseamnă, în situația dată (un exemplu oferit de o participantă la consultare – n.red.) 178 de lei. De asemenea, propunerea CNE este de depășire a alocației forfetare cu 100% în cazul în care alocația forfetară nu acoperă abonamentul. Dublarea sumei de 178 de lei înseamnă exact 356 lei/elev. Dacă ne raportăm la 299 de lei cât era înainte de discuția de astăzi, 356 de lei înseamnă mai mult. Dar aș vrea să precizez faptul că acel elev, dacă se încadrează într-unul din primele patru criterii sociale, spre deosebire de situația actuală, în care se oprea la 299 de lei, pentru că asta însemna bursă socială de 200 de lei pe lună + 99 de lei pentru transport, acel elev va primi 200 de lei bursă socială plus 356 de lei alocație pentru transport. Pentru 26 de km, în caz concret. În acest caz concret, suma este 556 de lei, față de 299 de lei”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ulterior, reprezentantul CNE, Robert Avram, a precizat că organizația sa susține subvenția operatorilor de transport prin bugetele Consiliilor Județene, cu bani de la bugetul de stat, dar, ca măsură de compromis pentru a preveni situații în care elevii nu pot obține niciun decont, consideră că soluția alocației forfetare e una aplicabilă „pe termen scurt (…) până ajungem la subvenție”.
Discuțiile de joi au avut loc în condițiile în care proiectul de OUG referitor la alocația forfetară pentru transportul elevilor trebuia discutată în Comisia de Dialog Social luni, dar acest punct a fost eliminat, atunci, de pe ordinea de zi.
CNE anunțase că urma să prezinte abonamente primite de la mai mulți elevi, care să dovedească problemele existente.