Elevii din București au strâns peste 2.000 kg de materiale reciclabile colectate în cadrul concursului „RECICLEAZĂ CU NOI PENTRU SECTORUL 2!”
Asociația pentru Dezvoltare Durabilă Viitor Plus, prin programul Recicleta și cofinanțat de Primaria Sectorului 2, a adus laolaltă elevi și profesori din 20 de școli din Sectorul 2 în proiectul “Reciclează cu noi pentru Sectorul 2”, derulat în perioada 15 septembrie – 15 noiembrie 2021. În doar 10 zile, ei au reușit să colecteze selectiv peste 2,000 kg de materiale reciclabile.
Acțiunea are rolul de conștientizare, având în vedere că România trebuia să ajungă la o rată de 50% a colectării separate încă din 2020. Cele mai actuale date EUROSTAT arată, însă, că reciclăm doar 11,5%.
,,Când spunem „să salvam planeta!”, spunem de fapt să ne salvăm generațiile viitoare. Copiii noștri au nevoie să înțeleagă azi despre modalitățile responsabile în care să ne purtăm față de resursele planetei, pentru a avea un viitor mâine. Dacă investim în educația lor pentru mediu, vor fi inspirați și adulții din jurul lor. Ne bucurăm să avem oportunitatea să derulăm în sectorul 2 un astfel de program educațional adresat școlilor de aici, prin care copii vor învăța despre reciclare avand la dispoziție un sistem de colectare prietenos cu mediul – Recicleta. De 12 ani, cargo-tricicletele Viitor Plus au salvat peste 900.000 de kilograme de materiale de la groapa de gunoi și le-au transportat spre reciclare fără să polueze străzile orașului. Mulțumim Primariei Sectorului 2 pentru susținerea financiară a acestui proiect și pentru implicarea în tranziția către o economie circulară”, a declarat Teia Ciulacu, Președinte Viitor Plus.
Concursul de colectare continuă până la 1 noiembrie. La final, se vor acorda premii in valoarea totală de 30.000 de lei, după cum urmează:
– Premii pentru profesorii coordonatori – 10.000 lei (Profesorii coordonatori din cele 20 de școli înscrie în concurs vor primi, individual, un premiu de 500 ron)
– Premii pentru unitățile de învățământ:
• locul I – 10.000 de lei
• locul II – 5.000 de lei
• locul III – 3.000 de lei
• 2 mențiuni în valoare de 1.000 de lei.
Unitățile de învățământ câștigătoare vor cheltui aceste sume exclusiv pentru servicii, produse și/sau sisteme destinate protecției mediului, reamenajarea spațiilor verzi, investiții care să reducă consumul de apă și energie, precum și digitalizare.
În cadrul proiectului, se vor organiza activități de colectare separată a materialelor reciclabile, precum și de responsabilizare și educare a comunităților în domeniul protecției mediului, a unui consum responsabil bazat pe reducere și reutilizare, promovare și încurajarea transportului alternativ și a menținerii curățeniei în Sectorul 2.