eMag, Altex, Flanco şi Serom, amendate cu 123 milioane lei de Consiliul Concurenţei. S-ar fi înţeles asupra preţurilor la televizoare şi telefoane

2
176
sursa foto: Unsplash
Consiliul Concurenţei a sancționat companiile SEROM, Dante International, Altex România și Flanco Retail cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.
  • Amenzile au fost aplicate astfel:

· SEROM: 75.441.655 lei

· Dante Internațional: 20.311.427 lei

· Altex România: 21.376.113 lei

· Flanco Retail: 6.223.580 lei

Potrivit sursei citate, înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare. 

  • „Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații.”, transmit reprezentanţii Consiliului Concurenţei.

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim.

Platforma poate fi accesată la https://report.whistleb.com/ro/consiliulconcurentei.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.