Europarlamentarul Daniel Buda avertizează asupra riscului pierderii Fondurilor Europene pentru Agricultură: ”Vom monitoriza progresul proiectelor care au scopul de a salva agricultura românească”

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a tras un semnal de alarmă cu privire la gestionarea defectuoasă a fondurilor europene destinate agriculturii în România. ”România nu își permite să piardă banii europeni destinați agriculturii, mai ales că vedem ce ravagii face seceta atunci când nu ai sisteme de irigații dezvoltate pentru secolul în care trăim! Agricultorii români nu trebuie să sufere din cauza incompetenței din Ministerul Agriculturii!”, transmite acesta pe Facebook.

În contextul unei secete devastatoare care continuă să afecteze grav sectorul agricol românesc, Buda a subliniat necesitatea utilizării eficiente a acestor resurse critice.

În cadrul unei postări pe Facebook, Buda a evidențiat că România riscă să piardă 500 de milioane de euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală aferent perioadei 2014-2020. Aceste fonduri erau destinate în special dezvoltării infrastructurii de irigații, un element vital pentru combaterea efectelor secetei.

Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene a emis un avertisment oficial către România, atrăgând atenția asupra posibilității dezangajării fondurilor la sfârșitul perioadei de programare 2014-2022, în 2025.

Buda a criticat Ministerul Agriculturii pentru incapacitatea de a gestiona și finaliza proiectele de irigații, subliniind că această incompetență pune în pericol viitorul agriculturii românești.

„România nu își permite să piardă banii europeni destinați agriculturii, mai ales în contextul în care seceta face ravagii și nu avem sisteme de irigații dezvoltate. PNL a atras atenția ministerului că trebuie să facă eforturi pentru a evita dezangajarea bugetară”, a declarat Buda.

Acesta a mai menționat că despăgubirile pentru culturile afectate de secetă nu reprezintă o soluție pe termen lung, insistând asupra necesității absorbției fondurilor europene pentru reabilitarea infrastructurii de irigații.

Comisia Europeană și-a manifestat disponibilitatea de a sprijini România în identificarea unor soluții pentru a evita dezangajarea fondurilor, sugerând un contact mai strâns cu beneficiarii proiectelor.

Daniel Buda a subliniat că va monitoriza atent progresul proiectelor, cerând responsabililor din Agricultură să acționeze rapid pentru a salva agricultura românească.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati