- „Am solicitat, în calitate de negociator-șef al bugetului UE pentru anul 2025, ca o parte din cele 10 miliarde de euro păstrate pentru situații neprevăzute să fie utilizată pentru a compensa efectele negative ale războiului tarifelor asupra companiilor europene, inclusiv românești. Acest lucru devine cu atât mai necesar cu cât autoritățile au confirmat semnalul de alarmă pe care l-am tras în urmă cu câteva zile cu privire la riscurile pentru România”, scrie pe Facebook Victor Negrescu.
În cadrul întâlnirii interinstituționale cu reprezentanții statelor membre și Comisia Europeană, el a subliniat câteva priorități, printre care protejarea politicii de coeziune și a măsurilor pentru dezvoltarea zonelor rurale, cu menținerea alocărilor pentru proiectele deja asumate, activarea celor 3 miliarde de euro destinate statelor din estul Europei afectate de inundații – fonduri obținute cu greu ca urmare a negocierilor, implementarea eficientă a programului european de împrumut pentru apărare, în valoare de 150 de miliarde de euro, fără a afecta obiectivele existente ale Uniunii, precum și utilizarea strategică a fondurilor pentru situații neprevăzute și a fondurilor nefolosite, inclusiv pentru a gestiona impactul direct și indirect al noilor tarife comerciale.
”Totodată, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență, am reiterat nevoia de a prelungi finanțarea proiectelor mature, cu un stadiu de execuție de cel puțin 20%, cu un an. Nu putem permite ca investițiile strategice să rămână blocate sau șantierele să fie abandonate.”, a completat sursa citată.
Este momentul să folosim inteligent fiecare ban european pentru protejarea economiei, consolidarea rezilienței și finalizarea proiectelor care contează pentru cetățeni, a conchis Negrescu.