European Music Gallery Festival 2020 se încheie la Bucureşti, după 24 de concerte în 19 ţări din Europa

Tineri muzicieni, foşti şi actuali membri EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene) din România şi Grecia, vor susţine sâmbătă, 5 septembrie, de la ora 19.00, un concert cameral la Muzeul Naţional de Artă al României – Muzeul Colecţiilor de Artă.

Evenimentul, organizat de EUYO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Naţional de Artă al României şi Radio România Muzical, încheie European Music Gallery Festival 2020. În seria de 24 de concerte, care a avut loc în 19 ţări din Europa în condiţii de distanţare socială, au participat 282 de muzicieni din toate cele 27 de ţări ale UE şi din Marea Britanie.

Programul muzical este un omagiu adus tradiţiilor muzicale populare din Balcani: concertul începe cu Dansurile populare româneşti ale lui Bela Bartok, o reelaborare a motivelor provenite din dansurile populare ale satelor Voiniceni, Igriş, Bucium, Beiuş şi Neagra. Programul continuă cu melodia tradiţională cipriotă Little Cypriot Suite, cele 5 dansuri greceşti pentru cvartet de coarde ale lui Nikos Skalkottas, compuse în 1936 şi Dilmano, Dilbero de Alexander Vladigerov, variaţiuni pe o melodie populară bulgărească, în aranjamentul Vassilenei Serafimova. În finalul concertului majoritatea muzicienilor revin pe scenă pentru interpretarea lucrării Două piese pentru octet de coarde de Dmitri Şostakovici. O piesă camerală plină de viaţă, care întruchipează diferitele tradiţii şi influenţe muzicale europene, reprezentând astfel concluzia perfectă a acestui eveniment.

„Acest concert este pentru noi o ocazie de a ne regăsi în această perioadă dificilă, în care am fost nevoiţi să stăm departe de scenă. E o onoare să cânt alături de tineri muzicieni aleşi pe sprânceană. EUYO, o orchestră a tinerilor muzicieni europeni talentaţi, ne oferă şansa de a fi puşi în valoare”, spune violonistul Theodor Andreescu (26 de ani), membru de cinci ani al EUYO, stabilit în prezent la Viena.

„EUYO este un exemplu că privirea trebuie aţintită tot timpul în sus. Chiar şi în vremuri grele, ca acestea de pandemie pe care le trăim, EUYO ne oferă un ideal de unitate şi solidaritate”, apreciază violistul Andrieş Cigulea (22 de ani), student în anul al treilea la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

La concertul de sâmbătă toate reglementările Covid-19 în vigoare vor fi respectate pentru a asigura siguranţa tuturor participanţilor la concert, atât ca muzicieni, cât şi ca spectatori. Distanţa socială de 1,5 metri va fi menţinută, iar intrarea este permisă printr-un triaj observaţional, astfel încât accesul va fi permis doar celor care nu prezintă simptome de infecţie respiratorie şi după ce s-a verificat că nu au o temperatură peste 37,3 ° . Participanţii sunt, de asemenea, obligaţi să păstreze o mască care acoperă atât nasul cât şi gura pe parcursul întregului concert. Soluţia hidroalcoolică dezinfectantă va fi disponibilă la intrare.

Pentru cei care nu vor putea participa la eveniment, concertul de la Bucureşti va fi înregistrat şi difuzat ulterior pe canalele de socializare EUYO şi ale partenerilor.

Intrarea la concert este liberă, în limita locurilor disponibile, pe bază de rezervare la: irina.iacob@icr.ro.ro sau 031 71 00 671.

Program

Bela Bartok – Romanian Folk Dances
Trad. – Little Cypriot Suite
Nikos Skalkottas – 5 Greek Dances for String Quartet
Alexander Vladigerov – Dilmano, Dilbero (arr. A. Serafimova)
Dmitri Shostakovich – Two Pieces for String Octet, Op. 11

Interpretează

Vioară – Theodor Andreescu, Ciprian Oraveţ, Daniela Tudor, Valentin Şerban

Violă – Andrieş Cigulea, Alkistis Misouli, Alex Spînu

Violoncel – Constantin Borodin, Mihail Grigore

Percuţie – Alexandru Munteanu

Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă şi o îndrăzneală încântătoare”, şi de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker drept „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană”, a oferit o punte excepţională între universităţile de muzică şi lumea profesională pentru generaţii întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa încă de la înfiinţarea sa în 1976.

Începând cu anul 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati