Evaluarea Națională de la clasa a VI-a a fost mutată de către Ministerul Educației peste o săptămână, după ce sindicatele au anunțat că testarea nu se susține în timpul grevei generale.
Ministerul Educației a publicat pe site-ul oficial următoarea precizare: „Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă și comunicare, respectiv 31 mai – Matematică și științe ale naturii”.
„A fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial ordinul de ministru pentru modificarea Calendarului de administrare a Evaluărilor Naționale la finalul clasei a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2022-2023. Astfel, Evaluarea națională pentru clasa a VI-a va avea loc în zilele de 30 mai – Limbă și comunicare, respectiv 31 mai – Matematică și științe ale naturii”, s-a arătat în comunicatul publicat pe site-ul edu.ro.
Pentru elevii de clasa a VI-a, testele de la Evaluare Naţională, care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară Limbă şi comunicare sunt evaluate de echipe formate din două cadre didactice, unul cu specialitatea limba şi literatura română şi celălalt cu specialitatea limba modernă.
În cazul elevilor care au urmat studiile într-o limbă a minorităţilor naţionale, echipa este formată din trei cadre didactice, două având specializările menţionate anterior, iar al treilea având specialitatea limba şi literatura maternă.
Tot la clasa a VI-a, testele care vizează evaluarea unor competenţe din aria curriculară Matematică şi Ştiinţe ale naturii sunt evaluate de echipe formate din trei cadre didactice, unul cu specialitatea matematică, al doilea cu specialitatea fizică, al treilea cu specialitatea biologie.
- Rezultatele obţinute de către elevi la Evaluare Naţională 2023 nu se anunță public și nu se trec în catalog.
Astfel că, rezultatele de la Evaluare Naţională 2023 la clasa a VI-a, sunt comunicate de către profesor părinților, individual.
Scopul testelor de la Evaluare Naţională este acela de a arăta în ce măsură și-au însușit copiii de clasa a VI-a elementele de bază prevăzute de programa școlară și de a-i ajuta pe cei care au lacune să le remedieze.