Eveniment internațional dedicat combaterii antisemitismului, organizat la București

Bucureștiul găzduiește în perioada 2- 4 mai a patra reuniune a Grupului de Lucru pentru implementarea Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, potrivit unui comunicat al guvernului.

La eveniment vor lua parte peste 80 de oficiali naționali și europeni responsabili de lupta împotriva antisemitismului, reprezentanți ai comunităților evreiești și ai organizațiilor internaționale.

Organizat de către Guvernul României cu sprijinul Comisiei Europene, evenimentul se va bucura de participarea reprezentanților speciali, coordonatorilor și responsabililor cu atribuții în domeniul combaterii antisemitismului din statele membre UE, Ucraina și Republica Moldova, precum și ai organizațiilor naționale, europene și internaționale ale comunităților evreiești, ai organizațiilor internaționale relevante și experți.

Deschiderea evenimentului va avea loc marți, 2 mai 2023 la Palatul Victoria, cu participarea prim-ministrului României, Nicolae-Ionel Ciucă, și a vicepreședintelui Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas (online). Pe parcursul celor trei zile, vor fi abordate teme precum dezvoltarea și implementarea strategiilor naționale din domeniu, progresele înregistrate în implementarea Strategiei UE privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești, pericolele reprezentate de antisemitism, distorsionarea și negarea Holocaustului pentru societățile democratice, importanța prezervării memoriei Holocaustului, inclusiv situația din Ucraina și Republica Moldova.

La 5 octombrie 2021, Uniunea Europeană a adoptat prima Strategie privind combaterea antisemitismului și promovarea vieții evreiești care stabilește cadrul politicii europene din acest domeniu pentru perioada 2021-2030.

Strategia UE are trei piloni importanți: prevenirea și combaterea tuturor formelor de antisemitism; protecția și promovarea vieții evreiești; educația, cercetarea și memoria Holocaustului. Pentru implementarea acestei Strategii, a fost constituit un Grup de Lucru ca o structură permanentă având rolul de a sprijini procesul de atingere a țintelor Strategiei.

Guvernul României s-a numărat printre primele șapte state membre care au adoptat, în mai 2021, prima Strategie națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021- 2023 și Planul de acțiune aferent.

Prin această Strategie se urmărește prevenirea replicării în România a evoluțiilor negative înregistrate pe acest palier în alte țări, precum și asigurarea instrumentelor necesare pentru sancționarea faptelor asociate antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati