Evenimente dedicate oamenilor de teatru, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti lansează o serie de evenimente dedicate oamenilor de teatru ce au ales să-şi dedice viaţa scenei şi publicului spectator.

Un prim eveniment de acest gen va avea loc vineri, când se împlinesc 83 de ani de la naşterea actorului Marin Moraru.

Se amuza când cineva se referea la el ca la un monstru sacru. Toţi prietenii din copilărie îi spuneau Marinuş. A muncit din convingere şi a considerat meseria aleasă ca fiind cea mai frumoasă. Nu a lipsit niciodată de la o repetiţie iar dovada dragostei sale pentru meseria de actor a constat în cei 55 de ani oferiţi scenei şi ecranului.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa doamnei Dina Cocea, în anul 1961. A performat pe scena Teatrului Tineretului în perioada 1961-1964, la Teatrul de Comedie 1965-1968, apoi la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra ” între anii 1968-1971, iar la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti a activat în perioada 1971-1974, după care a predat în Institut în calitate de conferenţiar universitar, până în 1980. În acelaşi an, se reîntoarce pe scena Naţionalului unde va juca până în 2014.

A fost decorat în 2008 de preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce. În acelaşi an, primea titlul de Doctor Honoris Causa al „Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică.

În competiţie directă doar cu sine însuşi, cariera sa teatrală a fost de multe ori dublată de cea cinematografică. Marin Moraru a fost o personalitate unică ce a lăsat ca moştenire un număr impresionant de roluri în teatru şi film.

Avea un simţ al umorului propriu şi privea căsătoria ca fiind şi un act de voinţă, admiţând apariţia tentaţiilor mai degrabă pentru colegii distribuiţi în rolurile de june prim decât pentru el, care interpreta, cu precădere, roluri de compoziţie. A fost căsătorit 52 de ani cu Lucia Popescu-Moraru, realizator de programe si redactor muzical la Radio România Actualităţi.

Poate că nu ar trebui să ne fie teamă să folosim timpul trecut, în special atunci când reuşim să descoperim în el resurse pentru viitor.

La eveniment vor participa Lucia Popescu Moraru, Dorina Lazăr, Marian Râlea, Mihai Călin, Monica Davidescu, Vladimir Găitan, George Mihăiţă, Constantin Cotimanis, Simona Bondoc, Traian Stănescu. Discuţia va fi moderată de jurnalista Maria Capelos.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati