EXCLUSIV din Bangladesh: Motivele pentru care ar trebui să investești – să faci afaceri cu această țară. Capitala Dhaka și Cox’s Bazar – cea mai lungă plajă din lume

Am vizitatat Bangladeshul timp de câteva zile, perioadă în care am putut să-mi fac o idee despre ce se întâmplă în acesta țară, atât din punct de vedere economic, social, cultural cât și politic, ajungând la concluzia că este o țară în care ar trebui să investești – în plină dezvoltare, cu care să faci afaceri.

Această țară are una dintre cele mai rapide creșteri economice din zona Asia-Pacific, cu o putere politico-militară foarte deschisă, oferind facilități investitorilor, având produse agricole la un preț foarte atractiv pentru exportatori.

Putem vorbi inclusiv de forța de muncă – salariul este undeva la nivel de 150-200$ pe lună, iar muncitorii sunt persoane care nu consumă alcool, la locul lor și care-și fac treaba fără multe pretenții și întrebări.

Foto: Ecopolitic.ro

Despre infrastructură, dezvoltare și afaceri în Bangladesh

Cel mai important atu, din punctul meu de vedere, al acestui stat din Asia, este faptul că țara este un mare șantier – de la construcții de noi drumuri și poduri, am traversat un pod de peste 6 km, la construcția de noi căi ferate, extindere și modernizare a mai multor aeroporturi, până la noi rețele electrice și de comunicații.

Pentru mine, când văd la o țară că investește în infrastructură, înseamnă că acea țară înțelege ce înseamnă dezvoltare.

Important de menționat este că nu este o țară din Europa unde există fonduri consistente pentru astfel de investiții – Bangladeshul face aceste lucruri doar cu bani de la bugetul de stat.

Ca să aveți un tablou și mai exact, de ce am spus mai sus, că apreciez investițiile în infrastructură și spun că este o oportunitate pentru investiții și afaceri în și cu Bangladesh, gândiți-vă că este țară care găzduiește în jur de 1 milion de refugiați din Myanmar, este o țară cu peste 166 milioane de locuitori – pe o suprafață mai mică ca a României (148.000 km2) și cu toate acestea are creștere economică și construiește – asta spune multe despre această țară.

Ai internet peste tot cu un sim local, evident pentru un cetatean EU (încă nu în Schengen ca mine, din România) este o surpriză placută.

Un alt domeniul important unde este loc pentru afaceri – este această zona digitală și de comunicații, de zona infrastructurii IT (mă refer la softuri, aplicații mobile și rețele) pentru că este nevoie de așa ceva, inclusiv digitalizarea administrației. Mai recomand și consultanță în domeniul publicității/PR-ului și a turismului de afaceri.

Încă, această țară nu știe ce și cum să se promoveze, chiar dacă persoanele din cadrul ministerul Afacerilor Externe din Bangladesh, cu care am avut contact direct și zilnic, sunt foarte prietenoase, ospitaliere și deschise, cu dorința de a pătrunde și mai mult pe zonele internaționale – au nevoie și de un ajutor extern, de un ghid, al unor parteneri cu care să lucreze la proiecte pentru dezvoltarea acestei zone.

Ei sunt foarte deschiși din ce am putut observa în aceste zile.

Este nevoie și pentru afacerile locale, pentru firmele care doresc să-și exporte produsele, pentru a se dezvolta și a intra și pe piețele internaționale, de a contracta societăți specializate în consultanță, publicitate și PR internațional, de lobby internațional.

Ca și recomandare, dacă te gândești să mergi în Bangladesh pentru a găsi oportunități de afaceri ar fi bine să iei legătura cu autoritățile, prin ambasada, sau dacă nu ai în vedere o vizită poți afla mai multe detalii accesând site-urile de mai jos, unde veți găsi multe detalii privind investițiile străine și oportunitățile oferite de guvern:

Foto: Ecopolitic.ro

Alte domenii foarte interesante pentru potențiali investitori și de afaceri – ar fi zona menagmentului deșeurilor – în tot ceea ce înseamnă colectare, sortare, transport și depozitarea deșeurilor și al managementului traficului în Dhaka (o să detaliez în capitolul următor).

Un amănunt la fel de important este și faptul că majoritatea ministerelor se află în același loc, ținând cont de problema traficului din Dhaka este foarte bine că sunt poziționate în aceeași zona mai ales în situația în care aveți nevoie de discuții, acte sau alte detalii cu zona guvernamentală.

Foto: Ecopolitic.ro

Despre Dhaka – capitala Bangladeshului

Pentru un cetățean din Europa, primul contact cu Dhaka, capitala Bangladeshului, este chiar șocant.

Vei vedea cu adevărat ce înseamnă traficul, o circulație haotică de-a dreptul, dar surprinzatore în același timp pentru că, totuși, chiar dacă nu există semafoare, reguli de circulație care să fie fie respectate sau măcar salvărilor cărora să li se dea prioritate, reușesc să se deplaseze – fără o blocare totală a traficului.

Foto: Ecopolitic.ro

În câteva zile te obișnuieșți, o să ți se pară normal și nu mai e ceva șocant.

Există hoteluri și de 5 stele, recomand hotelul unde am stat eu – Pan Pacific Sonargaon Dhaka, mâncarea, angajații, securitatea și condițiile sunt foarte bune – chiar te odihnești în patul de la hotel după o zi grea prin capitală.

Există multe restaurante, unele chiar foarte bune, cel puțin la cele unde am servit masa, ești primit cu bucurie și orice ceri ti se oferă.

Foto: Ecopolitic.ro

Mâncarea este cu specific local, asiatic, pește și fructe de mare (ocean), din produse locale, menționez că m-au cucerit prăjiturile și produsele de patiserie – inclusiv portocalele și bananele locale ( mai mici decât cele pe care le știm noi).

Foto: Ecopolitic.ro

Va las si cateva restaurante unde am fost:

  • FEAST Restaurant
  • Royal Buffet Restaurant
  • Green Lounge
Foto: Ecopolitic.ro

Există câteva muzee pe care e bine să le vizitezi pentru a înțelege și istoria acestui tânar stat, care și-a câștigat independența cu multe sacrificii în urmă cu doar 51 de ani.

Este o țară greu încercată și care a trecut prin mai multe tragedii până să-și câștige independența.

Tatăl Națiunii Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman (1920-1975) este arhitectul Bangladeshului independent. Părintele poporului, așa cum este cunoscut, este persoana venerată la nivelul statului, mai ales prin faptul că a luptat pentru independență și pentru faptul că a sfârșit prin a fi asasinat împreună cu majoritatea familiei, de către o facțiune a armatei.
Sheikh Hasina, una dintre cele 2 fiice ale sale, singurii copii ai lui care au scăpat cu viață, fiind plecate din țară, este actualul prim ministru al Bangladeshului.
  • O descriere a acestei istorii t ragice a facut-o ministrul de Externe a Bangladeshului, aveți mai jos video:

Neexistând semafoare și un plan de fluidizare a traficului, mai ales pentru cele 2 mijloace de transport cele mai des folosite: ricșa și auto bicicletă, acestea duc la celebrele ambuteiaje, ce fac traficul în oraș foarte greu.

Foto: Ecopolitic.ro

De menționat că o contribuție majoră la acest blocaj al traficului este și faptul că se lucrează intens la infrastructura orașului – metrou, drumuri și căi ferate suspendate.

Dhaka este un oraș-șantier, ceea ce este un lucru foarte bun că se dezvoltă infrastructura.

Foto: Ecopolitic.ro

O problemă majoră în zona urbană Dhaka este smogul, din cauza poluării excesive și a suprapopularii orașului, dar oficialii spun că fac eforturi pentru a găsi soluții – totuși vorbim de peste 16 milioane de locuitori în capitală Bangladeshului – aproape câți cetățeni are România acum în țară (pentru că sunt câteva milioane plecate în alte țările din Europa).

Cox’s Bazar – locul unde găsești cea mai lungă neîntreruptă plajă din lume

În cadrul vizitei mele în Bangladesh am fost și în zona unde se află cea mai lungă plajă neîntreruptă din lume Cox’s Bazar – de 125 km lungime.

Cox’s Bazar este un loc interesant și unic pe care Bangladeshul dorește să-l promoveze mai mult în lume.

Foto: Ecopolitic.ro

Sabrang – o nouă oportunitate de a investi în turismul din zona Cox’s Bazar.

Chiar în această periada guvernul pregătește facilități, inclusiv să pună la dispoziția investitorii locali și internaționali terenuri pentru a construi locații noi de primire a turiștilor. Este vorba de o locație nouă – numită Sabrang, care se află în zona administrativă Cox’s Bazar.

Aveti mai multe detalii accesand următarul site:

În Cox’s Bazar se găsesc restaurante și hoteluri, dar încă sunt la începutul unei activități de turism internațional – pentru turismul local sunt foarte bune și apreciate.

Foto: Ecopolitic.ro

Închei acest prim articol legat de vizită mea în Bangladesh cu câteva date legate și de zona mass mediei din acesta țară.

În acest moment sunt în jur de 40 de televizuni autorizate, dintre care doar 4 sunt guvernamentale restul sunt private:
– ziare print în jur de 500
– site uri online de știri undeva la peste 5.000.

Autor: Iulian Ionescu redactor sef Ecopolitic Media, corespondenta din Bangladesh

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati