EXCLUSIV / Mulţi săraci în ”prospera” Germanie – 2,8 milioane de copii germani trăiesc în sărăcie, fără computer sau conexiune la internet – VIDEO

În Germania, una dintre cele mai prospere ţări din Europa conform unor statistici, și țară luată ca exemplu, nu toţi oamenii se bucură de bunăstare.Conform altor statistici, fiecare al şaselea german trăieşte în sărăcie.

  • Copiii săraci nu pot participa nici la învăţământul şcolar de acasă, homeschooling, deoarece nu dispun de computer şi nici măcar de o conexiune la Internet.

24 la sută dintre copiii familiilor care trăiesc din ajutor social nu dispun de mijloacele tehnice necesare – relevă acelaşi studiu. În plus, nici nu beneficiază de un spaţiu separat în locuinţă, în care ar putea învăţa în linişte.Copiii din familii sărace pot beneficia de aparatura tehnică din şcoală – nu, însă, şi pe timp de pandemie.

E drept că în ultimii cinci ani situaţia materială a copiilor din familii care trăiesc din ajutor social s-a ameliorat ceva, dardiferenţa faţă de copiii ai căror părinţi au un venit normal a rămas încă semnificativă, mai arată analiza fundaţiei Bertelsmann, care a avut la bază date oferite de Institutul pentru cercetarea pieţei muncii şi a profesiilor IAB. În calcul au fost luaţi copii din familii ale căror venituri se situează sub 60 la sută faţă de venitul mediu al familiilor din Germania şi minori ai căror părinţi trăiesc din ajutor social Hartz IV.

Problemă structurală nerezolvată

La nivel regional, situaţia e diferită: în unele zone până la 40 la sută dintre copii necesită ajutor din partea statului (Grundsicherung), în altele numai două procente.

Diferenţe există şi între estul şi vestul Germaniei: în noile landuri federale răsăritene, cota copiilor care beneficiază de ajutor social era, în 2019, de 16,9 procente, mai scăzută, ce-i drept, decât în 2014, când se ridica chiar la 22,1%. În vestul ţării, cota a rămas constantă la 13 procente.

Despre copiii Germaniei şi despre condiţiile în care trăiesc mulţi dintre ei în reportajul următor:

2,8 milioane de copii din Germania trăiesc în sărăcie, potrivit studiului fundaţiei Bertelsmann.

„Sărăcia în rândul copiilor reprezintă o problemă structurală nerezolvată cu consecinţe majore”, avertizează experţii.

„Responsabilii politici nu fac destul pentru a feri copiii de sărăcie”, deplânge situaţia Dräger, adăugând că există o serie de propuneri şi modele care ar trebui examinate de politicieni.De pildă asigurarea unui venit minim pentru copii.

Sursa: maw / das (dpa, afp, epd), DW

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati