Ambasadorul Republicii Arabe Egipt la București, E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, spune într-un interviu pentru ecopolitic.ro(Ecopolitic News), primul interviu după vizita președintelui Klaus Iohannis la Cairo, că această vizită a fost un succes și că la începutul anului viitor va avea loc, în România, o sesiune a Comisiei inter-guvernamentale româno-egipteană.
- Ambasadorul Egiptului: Cu ocazia vizitei de stat a președintelui Iohannis s-a concluzionat că ambasada României va fi mutată de la Cairo în noua capitală administrativă a Egiptului (Egiptul va avea o nouă capitală administrativă, descrisă ca un „oraş inteligent cu înalte tehnologii”)
Ambasadorul a mai precizat că-și dorește o dezvoltare a relațiilor pe zona IT – digitalizare, și mai ales depășirea valorii de 1 miliard de dolari a schimburilor comerciale dintre România și Egipt: ”Înainte de pandemie, suma exportului dintre cele două țări era mai mare de un miliard de dolari, dar din păcate situația actuală a micșorat comerțul dintre România și Egipt.
Sper ca în viitorul apropiat să lucrăm asupra acestui aspect și să reușim să depășim această cifră – 1 miliard de dolari!”
Totodată, E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie a ținut să accentueze faptul că ”Egiptul este o destinație foarte sigură.”
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie a mulțumit, în cadrul interviului, ministerului Afacerilor Externe și Administrației Prezidențiale pentru tot sprijinul primit de la începutul prezenței sale în România.
Iulian Ionescu, jurnalist Ecopolitic News: Legat de anunțul că Egiptul va avea o nouă capitală, puteți dezvolta acest subiect?
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie, ambasadorul Republicii Arabe Egipt: Egiptul se va muta într-o nouă capitală administrativă, lucrăm la constucția acesteia de acum 2-3 ani. Ținta acestei noi capitale va fi să mutăm populația din Cairo și în afara orașului. Prima fază constă în mutarea tuturor ministerelor. De asemenea, am oferit această șansă de a își muta sediile tuturor ambasadelor acreditate.
- Cu ocazia vizitei de stat a președintelui Klaus Iohannis s-a concluzionat că ambasada României va fi mutată în noua capitală.
Cele două evenimente importante care s-au desfășurat în Egipt, vizita președintelui Iohannis și Forumul economic Egipt-România, au fost evenimente de un real succes – a mai transmis ambasadorul Egiptului în cadrul interviului.
O sesiune a Comisiei inter-guvernamentale – anul viitor în România
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie: Sper că atunci când ne vom întâlni în România, la începutul anului viitor, când va avea loc o sesiune a Comisiei inter-guvernamentale româno-egipteană, să se dezvolte aceste dimensiuni agreate de cei doi președinți la întâlnirea de la Cairo.
La evenimentul de anul viitor găzduit de România, vor participa din partea egipteană reprezentanți din toate ministerele în frunte cu ministrul Cooperării Internaționale.Această vizită a Comisiei care urmează să aibă loc, este o urmare firească a colaborării fructuoase dintre cele două state.
Iulian Ionescu: Ce ne puteți spune despre ale două evenimente – semnarea acordului de înfrățire Sinaia-Sharm El Sheikh și vizita președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene, în Republica Arabă Egipt.
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie: Vizita guvernatorului din Sinaiul de Sud a fost un eveniment mult așteptat și mult pregătit. S-a semnat acest acord între Sinaia și Sinaiul de Sud. Ne referim la trecutul istoric care leagă cele două localități atât de asemănătoare ca și nume.
Există o legătură între Mânăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai și Sinaia. Rădăcinile acestei înfrățiri se știu de foarte mult timp, cel puțin din punct de vedere istoric.
Acest document semnat între Sinaia și Sinaiul de Sud este din punct de vedere economic și turistic un succes. În Sinaiul de Sud se află celebra atracție turistică Sharm el-Sheikh care atrage anual milioane de oameni din toate părțile lumii.
Delegatia care a fost în Sinaia din partea guvernoratului a avut în componență și oameni de afaceri din Egipt care au avut discuții extrem de înfloritoare și prolifice privind zborurile, frecvența charterelor care vor duce turiști către aceste destinații.
Din punct de vedere cultural s-a specificat în acest acord cum că ambele părți vor evidenția și promova evenimente astfel încât să existe un schimb cultural între cele două zone.Vom găzdui în Sharm el-Sheikh câteva grupuri folclorice din Sinaia.
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie: În ceea ce privește vizita lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, acesta a venit însoțit de câțiva oameni de afaceri.
- Suntem în punctul aproape final de semnare a unui acord de cooperare și de înfrățire.
Acest acord deschide ușile tuturor celorlalte din punct de vedere turistic, cultural, economic și agricol.
Egiptul este o destinație foarte sigură. Acum totul este sub control și sperăm ca lucrurile să rămână așa.
Iulian Ionescu: Chiar înainte de vizita președintelui Iohannis, președintele Egiptului a ridicat starea de urgență în vigoare din 2017, instituită în urma mai multor atentate criminale – în acest moment Egiptul este o țară sigură?
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie: Ridicarea stării de urgență este o dovadă a faptului ca Egiptul este o destinație foarte sigură. Era sigură și înainte dar acum am reușit să combatem terorismul și să nu mai avem din acest punct de vedere niciun fel de problemă actuală.
Să clarific, starea de urgență nu este un aspect nou pe care Egiptul l-a adoptat recent.În Constituția țării se prevede că starea de urgență se poate institui oricând există un incident grav care ar putea periclita securitatea națională a Egiptului.Din timpul Primului Război Mondial a început această stare de urgență. Pentru a controla situația, noi putem să impunem starea de urgență.
Acum totul este sub control și sperăm ca lucrurile să rămână așa.
Mă simt ca într-o a doua casă aici; Mulțumesc Ministerului Afacerilor Externe și Administrației Prezidențiale pentru tot sprijinul primit
Iulian Ionescu: Nu sunteți de mult timp în România dar vă întreb ce lucruri vă plac aici, o impresie de început de mandat legată de țara noastră?
E.S. Moayad Fathallah Mohamed El Dalie: Sunt fericit sa fiu aici. Mă bucur ca avem această toamnă plăcută.
Din păcate nu am avut încă ocazia să ies din București de prea multe ori.Prima mea vizită a fost în Sinaia și am rămas impresionat de tot ce am vazut acolo și cred că voi face multe vizite să cunosc cât mai multe din România.
- Mă bucur când văd cât de calzi sunt oamenii.Mă simt ca într-o a doua casă aici.
Pe această cale aș dori să le mulțumesc Ministerului Afacerilor Externe și Administrației Prezidențiale pentru tot sprijinul primit într-o situație ca aceasta.
Realizator: Iulian Ionescu – redactor șef Ecopolitic Media