Conform acordului de recunoaștere a vinovăției înregistrat la Tribunalul București pe 14 iunie, C.B.V făcea parte dintr-o rețea mai mare de persoane care facilitau, contra cost, trucarea unui concurs ce a avut loc la Metrorex, în noiembrie 2022, pentru 40 de posturi de mecanic ajutor locomotivă.

Anterior, pentru a fi siguri de succes, viitorii candidați apelau la intermediari – în special, angajați sau foști angajați ai Metrorex. Din una dintre aceste filiere făcea parte și GBV, angajat al societății. Urmare a unei anchete care demarase anterior derulării concursului, procurorul de caz a adunat probe, inclusiv interceptări telefonice, care au dovedit săvârșirea mai multor infracțiuni de către mai multe persoane, totul culminând cu efectuarea de percheziții în ziua organizării probei scrise.

Astfel, s-a aflat că, inițial, participanții care dăduseră mită urmau să fie ajutați de doi supraveghetori de la examen. În momentul în care aceștia treceau pe lângă mituitori, le indicau răspunsurile corecte la testul-grilă: un deget însemna varianta A, două degete – B, trei degete – C. Ulterior, planul a fost schimbat și, în dimineața concursului, după alegerea plicului cu subiecte, unul dintre membrii rețelei a fotografiat grila, a trimis-o altuia pe Whatsapp pentru a o rezolva și a i-o trimite înapoi, urmând ca aceasta să fie pusă la dispoziția candidaților frauduloși.

Pus sub control judiciar în aprilie 2023, GBV și-a recunoscut fapta de complicitate la săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență – a dat 6.000 de euro unui coleg de serviciu, în numele unui candidat, pentru ca acesta să îi dea mai departe celor doi supraveghetori – și a acceptat să primească o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare cu suspendare, precum și să efectueze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. Pe parcursul termenului de supraveghere, GBV este obligat să urmeze un curs de pregătire școlară sau de calificare profesională.

În prezent, acordul de recunoaștere se află pe rolul Tribunalului București, urmând să fie analizat de un complet de judecată în luna septembrie.

Tot în aprilie 2023, alte trei persoane au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, inculpații find acuzați de săvârşirea infracţiunilor de grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă. Alături de GBV, alte opt persoane au fost puse atunci sub control judiciar în această anchetă.