Tehnologia 5G în România, precum și implementarea viitoarei rețele ”5G România” sunt două dintre subiectele extrem de profunde și destul de dificil de abordat, în contextul utilității fenomenale, dar și al componentelor de securitate națională pe care le presupune, consideră Radu Nicolescu, expert IT și sisteme de securitate.
- Conform lui Nicolescu, noul standard de telecomunicații ne-ar putea schimba radical viețile prin inovațiile fără precedent pe care noua tehnologie le va aduce.
”Tehnologia 5G în România, care va intra pe piață cel târziu în 2020, va face ca nivelul de conectivitate wireless să fie de peste 100 de ori mai bun, decât tehnologia disponibilă astăzi. Standardele 5G Wireless vor putea interconecta device-uri și gadget-uri la viteze uluitoare, vor permite medicilor să folosească proceduri chirurgicale imposibile astăzi, transportul în comun ar putea fi mult facilitat, transmisiile TV vor fi la un cu totul alt nivel, iar mașinile autonome vor putea transmite date în timp real, unele către altele.
- Beneficiile evidente ale noului standard tehnologic în telecomunicații vin la pachet cu precauții legitime privind originea echipamentelor și componentelor 5G.
Este binecunoscută situația companiei chinezești ”Huawei” – cel mai mare producător și furnizor de echipamente de telecomunicații 5G din lume – care este monitorizată în Occident, în timp ce Statele Unite acuză direct ca echipamentele ”Huawei” pot fi utilizate de guvernul de la Beijing pentru activități de spionaj.”, a precizat expertul IT.
Nicolescu, fiind și Secretar General Adjunct al PNL București, face referiri și la componenta politică a acestui proiect – considerând că vizita președintelui României, Klaus Iohannis, din august de la Washington, unde a semnat un memorandum privind tehnologia 5G cu președintele SUA, Donald Trump, clarifică câteva criterii de transparență și compatibilitate cu statul de drept.
Mai mult decât atât, secretarul General Adjunct al PNL București, precizează că în cadrul acestui memorandum au fost avute în vedere elementele de securitate ale rețelelor de comunicații wireless, din perspectiva parteneriatului dintre România și Statele Unite, în alianța de securitate NATO iar subiectul tehnologiei 5G va fi discutat la proxima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), după ce în luna iunie, Guvernul a adoptat ”Strategia 5G pentru Romania”.
Nicolescu a accentuat faptul că adoptarea acestei strategii plasează România alături de 12 state dezvoltate cu propriile strategii 5G, printre care Austria, Danemarca, Franța, Germania si Italia.
România dorește să lanseze în al patrulea trimestru al acestui an, o licitație privind frecvențele necesare pentru rețelele de tip 5G.
”România, care beneficiază de un internet de mare viteză, printre cele mai performante din lume, trebuie să se pregătească pentru a intra în competiția viitorului 5G, cu maximă iscusință, precauție și spirit inovativ.”, a conchis Radu Nicolescu.